Πρόωρη εμμηνόπαυση: 7 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες) | Epirus World

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 7 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία στις 100 γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών μπαίνουν πρόωρα στην κλιμακτήριο, μερικές φορές ακόμα και από την εφηβεία.
Αιτία είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, στην οποία εξαντλούνται ή υπολειτουργούν τα ωοθυλάκιά τους. Η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστη, ενώ κάποιες φορές είναι απόρροια κοινών ενδοκρινικών παθήσεων, λοιμωδών νοσημάτων ή χειρουργικών επεμβάσεων στην πύελο.
Ο υψηλός κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με την πρόωρη ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό είναι οι εξής:

Υπογονιμότητα: Δύσκολα μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Μόνο το 10% των γυναικών καταφέρνουν να μείνουν έγκυοι χωρίς υποβοήθηση, ενώ μπορεί να χρειασθούν αρκετά χρόνια έως ότου συμβεί αυτό.

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και στηθάγχης. Όσο νωρίτερα έχει εκδηλωθεί η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Αυτό οφείλεται στην καρδιοπροστατευτική δράση των οιστρογόνων, τα οποία αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον, χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αγγείων και διατηρούν χαμηλή την αρτηριακή πίεση.

Οστεοπόρωση: Είναι έτσι κι αλλιώς πολύ συνηθισμένη μετά την εμμηνόπαυση, καθώς η έλλειψη των οιστρογόνων οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας, εύθραυστα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, οι οποίες χωρίς θεραπεία θα αναπτύξουν οστεοπόρωση σε πολύ μικρότερη ηλικία από το φυσιολογικό.

Πρόωρη γήρανση: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που μπαίνουν πολύ νωρίς στην εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν αλλαγές στο DNA τους, που είναι χαρακτηριστικές της πρόωρης γήρανσης. Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται στα τελομερή, δηλαδή στις άκρες των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν το DNA από τις βλάβες. Όταν τα τελομερή έχουν μικρό μήκος, αυτό αποτελεί ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης - και αυτό ακριβώς έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Νευροψυχολογικές διαταραχές: Μελέτες έχουν συσχετίσει την πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια με αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων που φυσιολογικά σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι ασθενείς είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, ευερεθιστότητας, εχθρότητας και ψυχολογικής αγωνίας.

Αγγειοκινητικά συμπτώματα: Η απότομη μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα πολλά αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυxτερινές εφιδρώσεις, «φτερουγίσματα» της καρδιάς και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, κολπική ξηρότητα και πόνο κατά το σεξ, ακράτεια ούρων, καθώς και ευερεθιστότητα, αφηρημάδα, αϋπνία και δυσκολία συγκέντρωσης.

Σεξουαλικά προβλήματα: Οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια συχνά έχουν μειωμένη γενική και σεξουαλική ευεξία, και είναι λιγότερο ικανοποιημένες από την σεξουαλική τους ζωή.

ΠΗΓΗ - onmed.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου