Βόμβα Πομπέο: Έτοιμος ο Τραμπ να επιτεθεί στην Τουρκία αν χρειαστεί | Epirus World

Βόμβα Πομπέο: Έτοιμος ο Τραμπ να επιτεθεί στην Τουρκία αν χρειαστεί

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «πλήρως προετοιμασμένος» να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ ενάντια στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη Συρία σε περίπτωση που αυτό «χρειαστεί» διεμήνυσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.
«Η στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι για τον πρόεδρο Τραμπ» επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNBC, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να χρησιμοποιήσει τις «διπλωματικές της δυνάμεις».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αποκάλυψε πάντως ποια δράση από πλευράς Τουρκίας θα οδηγούσε σε «ενεργό δράση» ή «στρατιωτική δράση» από τις ΗΠΑ.
«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» διευκρίνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο Πομπέο.
Ο αμερικανός υπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία για εκεχειρία πέντε ημερών στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «πλήρως πεπεισμένος ότι έσωσε ζωές».
«Οι σύμμαχοί μας το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Υλοποιήσαμε πραγματικές δεσμεύσεις για την προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων σε όλη την περιοχή από τους Τούρκους κατά τη διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας. Νομίζω ότι η δουλειά που κάναμε έσωσε ζωές» σημείωσε ο Πομπέο.
Η δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι την Τρίτη, οπότε λήγει η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων των Κούρδων της ΥΡG από τη ζώνη των 32 χιλιομέτρων στην παραμεθόριο Τουρκίας - Συρίας βάσει της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας.

Τράμπ σε Κούρδους: Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα σας προστατεύουμε για πάντα

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες, παρατήρησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας και πάλι με κυρώσεις την Τουρκία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν υποσχέθηκαν στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή για να τους προστατεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου