Υπάρχει λόγος που κάποιοι τα καταφέρνουν με λιγότερο ύπνο από τους άλλους | Epirus World

Υπάρχει λόγος που κάποιοι τα καταφέρνουν με λιγότερο ύπνο από τους άλλους
















Ο Νίκολα Τέσλα ήταν γνωστό πως κοιμόταν μόλις 4 ώρες τη νύχτα, κι όμως παρέμενε εξαιρετικά δραστήριος και παραγωγικός για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται πολύ λιγότερο ύπνο από κάποιους άλλους. Είναι όμως η ατσάλινη θέλησή τους που το καταφέρνει αυτό ή μήπως κάποιος γονιδιακός παράγοντας;
Νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) βρήκαν πράγματι ένα γονίδιο που μπορεί να έχει άμεση σχέση με το πόσο ύπνο χρειάζεται κάποιος.Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neuron», κατέληξαν πως όσοι έχουν αυτή τη γενετική μετάλλαξη μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικότατα στην καθημερινότητά τους ακόμα και με 6 ώρες ύπνου τη νύχτα. Χωρίς να βιώνουν δηλαδή κανένα από τα συνήθη συμπτώματα στέρησης ύπνου.
Χωρίς αυτή τη μετάλλαξη, μας λένε οι ερευνητές, με 6 ώρες ύπνου το βράδυ βιώνεις ψυχολογικές μεταπτώσεις, χρειάζεσαι γερές δόσεις καφέ και πιθανότατα θα βλάψεις την υγεία σου μακροπρόθεσμα.
«Είναι αξιοθαύμαστο πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο, με δεδομένο ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει το 1/3 της ζωής του στο κρεβάτι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Louis Ptacek, «αυτή η μελέτη είναι ένα εντυπωσιακό νέο σύνορο που μας επιτρέπει να αποσυναρμολογήσουμε την περιπλοκότητα των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και των διαφορετικών τύπων νευρώνων που συμβάλλουν στον ύπνο και την εγρήγορση».
Ο Ptacek σημείωσε ωστόσο πως «ο ύπνος είναι περίπλοκος. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ένα μόνο γονίδιο ή μία μόνο περιοχή του εγκεφάλου που λένε στο σώμα μας να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει. Αυτό είναι ένα μόνο από πολλά τμήματα»…
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου