«Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να υποβαθμίσει την αναφορά του πληροφοριοδότη» | Epirus World

«Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να υποβαθμίσει την αναφορά του πληροφοριοδότη»

Το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον Λευκό Οίκο πήρε χθες νέα τροπή με τη δημοσίευση της αναφοράς του πληροφοριοδότη που κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «ζήτησε την ανάμειξη» της Ουκρανίας στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του και το προεδρικό περιβάλλον ότι επιχείρησε να αποκρύψει την καταγγελία του.
Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Aμερικανός πρόεδρος βρίσκεται τελικά υπό την απειλή της παραπομπής του, η οποία δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να τελεσφορήσει, αλλά αποτελεί την μεγαλύτερη κρίση της θητείας του.
«Είναι ντροπή», οι Δημοκρατικοί συμπεριφέρονται «σαν πειρατές», «πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να σταματήσουν», διαμαρτυρήθηκε ο μεγιστάνας που κατοικεί στον Λευκό Οίκο, ο οποίος μάλλον ενημερώθηκε από το επιτελείο του για την σοβαρότητα της υπόθεσης, την οποία χαρακτήρισε «πλάκα» και «το χειρότερο κυνήγι μαγισσών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση τον παρέβαλε με «νονό της Μαφίας» και βασίστηκε στην χθεσινή δημοσίευση του εγγράφου της αναφοράς για να κατηγορήσει τον Λευκό Οίκο ότι επεδίωξε να «κουκουλώσει» το σκάνδαλο.
Η ρίζα του σκανδάλου ήταν το τηλεφώνημα που έγινε πριν δύο μήνες ανάμεσα στον Τραμπ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, ο Aμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Oυκρανό πρόεδρο να παρέμβει για να πραγματοποιηθεί έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό αντίπαλό του στις επόμενες προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, συνδέοντας την έρευνα με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανησύχησε ένα μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που κοινοποίησε στις αρχές του Αυγούστου τις ανησυχίες του προς την ιεραρχία της υπηρεσίας του.
Ο πρόεδρος «χρησιμοποίησε την εξουσία του αξιώματός του για να ζητήσει την ανάμειξη ξένης χώρας στην εκλογές του 2020», καταγγέλλει στην αναφορά του, που δόθηκε εν τέλει στην δημοσιότητα.
Οι νομικοί του Λευκού Οίκου, οι οποίοι είχαν θορυβηθεί εξ αρχής από το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, επενέβησαν προς το δίκτυο των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών ζητώντας του να «κλειδώσουν» τα αρχεία που περιείχαν την καταγραφή της επίμαχης συνομιλίας.
Συγκεκριμένα, έδωσαν εντολή για την διατήρηση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της συνομιλίας σε «χωριστό ηλεκτρονικό σύστημα», ώστε να μην υπάρχει δια-υπηρεσιακή πρόσβαση σε αυτό, κατήγγειλε το μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών.
«Αυτό αποδεικνύει ότι το περιβάλλον του προέδρου καταλάβαινε την σοβαρότητα αυτού που είχε συμβεί», αναφέρει ο ίδιος.

Το «κουκούλωμα» της υπόθεσης

Ο καταγγέλλων, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, διευκρινίζει ότι δεν ήταν παρών στο τηλεφώνημα, αλλά έλαβε γνώση του περιεχομένου του μέσω ανταλλαγών με αρκετούς συναδέλφους του από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι είχαν γνώση του κειμένου της απομαγνητοφώνησης, μετέφεραν ακριβώς το ίδιο επίμαχο περιεχόμενο και εξέφραζαν όλοι τις ίδιες σοβαρές ανησυχίες.
Σύμφωνα με τους New York Times, πρόκειται για έναν πράκτορα της CIA, ο οποίος είχε για κάποιο διάστημα αποσπασθεί στον Λευκό Οίκο.
Οι δικηγόροι του κατηγόρησαν την εφημερίδα ότι θέτει σε κίνδυνο τον πελάτη τους, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
«Ξέρετε τι έκαναν τον καλό παλιό καιρό... Οι κατάσκοποι και η προδοσία, το διαχειρίζονταν κάπως διαφορετικά απ΄ό,τι σήμερα...», σχολίασε άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ιδιωτική συνομιλία, που διέρρευσε στους Los Angeles Times.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμως ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει την αξία της αναφοράς, «μία σύνθεση πληροφοριών από τρίτο χέρι και δημοσιευμάτων του Τύπου, που δεν δείχνει τίποτε ανάρμοστο».
Αλλά, για την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο πληροφοριοδότης αποκάλυψε «την διαχείριση για το κουκούλωμα της υπόθεσης»
«Οφείλουμε να διεξαγάγουμε έρευνα για την διαλεύκανση των γεγονότων», δήλωσε η Πελόζι, η οποία απέκρουε εδώ και μήνες τις εκκλήσεις της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών για την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης και παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η περιφρόνηση του προέδρου προς το Σύνταγμα γίνεται κάθε μέρα και πιο εμφανής», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής.
Ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η διαδικασία παραπομπής θα γυρίσει μπούμερανγκ, η Πελόζι επέμεινε: «Δεν έχει σημασία. Δεν μας άφησε άλλη επιλογή». Και είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με τους πολιτικούς σχολιαστές, η μέχρι τώρα θητεία του βρίθει αφορμών για εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του, η οποία αποτράπηκε μέχρι σήμερα λόγω της απροθυμίας της προέδρου της Βουλής που γνωρίζει ότι αυτή η επιλογή ενέχει κινδύνους για το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο να τελεσφορήσει, αφού θα προσκρούσει στην ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου