Τεράστιο νησί από ελαφρόπετρα ίσο με το Μανχάταν πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό [εικόνες & βίντεο] | Epirus World

Τεράστιο νησί από ελαφρόπετρα ίσο με το Μανχάταν πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό [εικόνες & βίντεο]

Ένα τεράστιο νησί από ελαφρόπετρα μεγέθους άνω των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων -περίπου όσο το Μανχάταν ή όσο 8.000 γήπεδα ποδοσφαίρου - πλέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες κοντά στις νήσους Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τη ΝΑSA ηφαιστειολόγοι του Ινστιτούτου Smithsonian στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το νησί από ελαφρόπετρα, που πλέει προς την Αυστραλία, πιθανώς να σχηματίστηκε από ένα υποβρύχιο ηφαίστειο, η τελευταία έκρηξη του οποίου κατεγράφη το 2001.


Αυστραλιανά ΜΜΕ παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον την πορεία του νησιού από ελαφρόπετρα στον Ειρηνικό



Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου από ένα ζευγάρι Αυστραλών ιστιοπλόων, που ταξίδευαν με το καταμαράν τους με προορισμό τα νησιά Φίτζι. Όπως είπαν συνάντησαν ηφαιστειακές πέτρες «φτιαγμένες από ελαφρόπετρα μεγέθους από μπίλια έως μπάλα του μπάσκετ» που κάλυπταν την επιφάνεια του ωκεανού, ώστε να μην είναι ορατό το νερό.



















Το νησί από ελαφρόπετρα όπως φαίνεται από το διάστημα / Φωτογραφία: NASA Earth Observatory

Όπως είπαν ο Μάικλ Χουλτ και η Λαρίσα Μπριλ έπλεαν επί δέκα μέρες όταν συνάντησαν μια γκρίζα επιφάνεια να επιπλέει στη θάλασσα. «Ήταν αλλόκοτο. Όλη η επιφάνεια του ωκεανού είχε γίνει ματ. Ούτε την αντανάκλαση της Σελήνης στο νερό δεν μπορούσαμε να δούμε», είπαν.

Το νησί από ελαφρόπετρα θα αναζωογονήσει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Το νησί από ελαφρόπετρα είναι γεμάτο τρύπες και κοιλώματα και επιπλέει σαν παγόβουνο -το 90% του όγκου του κάτω απ΄το νερό και μόλις το 10% είναι ορατό. Τα θαλάσσια ρεύματα αναμένεται να το παρασύρουν μέσα στους επόμενους επτά με δέκα μήνες στις ακτές της Αυστραλίας, όπου θα έχει, όπως εκτιμούν επιστήμονες, θετική επίδραση στους μικροοργανισμούς που ζουν στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, αναζωογονώντας τον με νέες αποικίες οστρακόδερμων, κοραλλιών κ.α.














Ο Αυστραλός ιστιοπλόος Νικ Χουλτ δείχνει κάποιες από τις ελαφρόπετρες που συνέλεξε από το «πλωτό νησί»
Το 2016 και το 2017 η άνοδος της θερμοκρασίας στη θαλάσσια αυτή περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής εξόντωσε σχεδόν τα μισά κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και σε πολλούς ακόμη σ’ ολόκληρο τον κόσμο. «Το “πλωτό νησί” θα φθάσει στην κατάλληλη στιγμή», λέει ο γεωλόγος του Πολυτεχνείου του Κουίνσλαντ Σκοτ Μπράιαν. «Θα μαζέψει στο ταξίδι του κοράλλια κι άλλους οργανισμούς και θα τους φέρει στην Αυστραλία για να ενισχύσουν το οικοσύστημα»...
Πηγή: iefimerida.gr 
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου