Ζαρίφ: Το Ιράν δεν θα διστάσει να διαφυλάξει την ασφάλειά του | Epirus World

Ζαρίφ: Το Ιράν δεν θα διστάσει να διαφυλάξει την ασφάλειά του

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο, η οποία θα αποτελείται από δυνάμεις εκτός της περιοχής, θα αποτελέσει μια «πηγή ανασφάλειας», αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διεθνή ναυτική αποστολή που οι ΗΠΑ συστήνουν για το Στενό του Χορμούζ.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ναυτικής αποστολής που σκοπό θα έχει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ και να αντιμετωπίσει την «ιρανική επιθετικότητα». Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην αποστολή αυτή. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες κρατούν επιφυλάξεις, με την Γερμανία να έχει ανακοινώσει την άρνηση συμμετοχής της σε αυτή τη διεθνή ναυτική αποστολή.
Η ένταση στο ζωτικής σημασίας για τις πετρελαϊκές μεταφορές θαλάσσιο πέρασμα στον Κόλπο έχει κλιμακωθεί τις πρόσφατες εβδομάδες έπειτα από τη σύλληψη από ιρανικές δυνάμεις δύο βρετανικών δεξαμενόπλοιων στις αρχές Ιουλίου, σε αντίποινα - κατά τα φαινόμενα - της Τεχεράνης στη σύλληψη ενός ιρανικού τάνκερ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ.
«Ο Περσικός Κόλπος είναι μια ζωτικής σημασίας αρτηρία και συνεπώς μια προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας για το Ιράν, που επί μακρόν εγγυάται την ασφάλεια ναυσιπλοΐας», τόνισε ο Ζαρίφ με ανάρτηση στο twitter.
«Με επίγνωση αυτής της πραγματικότητας, οποιαδήποτε παρουσία δύναμης εκτός της περιοχής είναι εξ' ορισμού πηγή ανασφάλειας...Το Ιράν δεν θα διστάσει να διαφυλάξει την ασφάλειά του», πρόσθεσε.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την ασφάλεια αυτών των χωρικών υδάτων την έχει η ίδια η Τεχεράνη και άλλες χώρες της περιοχής.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που στηρίζουν την αμερικανική πολιτική μέγιστης πίεσης ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει το θαλάσσιο εμπόριο και την ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου