Τι είναι οι κρίσεις πανικού και ποια είναι τα συμπτώματά τους | Epirus World

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και ποια είναι τα συμπτώματά τους
















Οι κρίσεις πανικού με πολύ απλά λόγια είναι αιφνίδια επεισόδια έντονου άγχους και πανικού με πολλών ειδών σωματικά συμπτώματα: ταχυκαρδίες δυσκολίες στην αναπνοή, ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, τρέμουλο.
Το άτομο μπορεί να νιώθει ότι χάνει τον κόσμο γύρω του, ότι πεθαίνει, ότι χάνει τον έλεγχο, συνήθως νιώθει πως δε γνωρίζει το λόγο που τις προκάλεσε και βέβαια, μπορεί και να δυσκολεύεται να καταλάβει τι του συμβαίνει. Συχνά, πιστεύει πως πρόκειται για μια νόσο σωματική.
Έτσι είναι πολύ πιθανόν το άτομο να φαντάζεται πως πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και πως βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Οι ειδικοί συστήνουν πολλές φορές το άτομο να ξεκινά με μια ιατρική διερεύνηση των συμπτωμάτων και έπειτα συστήνουν ψυχοθεραπεία.
Είναι συχνό φαινόμενο ο ασθενής, μετά την εκδήλωση του πρώτου περιστατικού να κυριευτεί από το φόβο επανάληψης, φοβάται δηλαδή πως θα του ξανασυμβεί το ίδιο ακριβώς πράγμα. Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις στα φύλα αλλά ούτε σε ηλικίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δυνατόν να εμφανίζονται ακόμα και σε πολύ νεαρά άτομα. Εμφανίζονται απροειδοποίητα και η έντασή τους μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση, από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες.
Σε πολλές περιπτώσεις μια κρίση σημαίνει ότι κάτι στη ζωή μας μάς πιέζει. Μια συνθήκη στην οποία δεν έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία ή την αγνοούμε κατ’ επιλογήν.  Συσσωρευμένο άγχος, θυμός που δεν εκφράζεται, μη καλή οριοθέτηση στη ζωή είναι κάποια από τα πιο κοινά αίτια. Συχνά, μέσα από αυτές το σώμα μας μάς προειδοποιεί, φωνάζει για ανάγκες μας βαθιές που δεν εκπληρώνονται.
Η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Το είδος της ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται και φαρμακευτική αγωγή, πάντα από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος άλλωστε είναι και ο μόνος που μπορεί να κάνει τη διάγνωση.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου