Ανησυχία του ΓΓ του ΟΗΕ για τις σφοδρές συγκρούσεις στο Άντεν | Epirus World

Ανησυχία του ΓΓ του ΟΗΕ για τις σφοδρές συγκρούσεις στο Άντεν

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται στο Άντεν, στην Υεμένη, και κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Γκουτέρες κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές «να δεσμευτούν σε έναν συνολικό διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν τις βάσιμες ανησυχίες όλων των πολιτών της Υεμένης».
Ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι τουλάχιστον 8 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Άντεν, την προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, εν μέσω της αναζωπύρωσης των μαχών μεταξύ νότιων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η κλιμάκωση της βίας περιπλέκει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να τερματιστεί η σύγκρουση αυτή που μαίνεται εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους όπως και έχει ωθήσει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού.
Οι συγκρούσεις στο Άντεν άρχισαν αυτήν την εβδομάδα όταν οι αυτονομιστές κατηγόρησαν ένα ισλαμικό κόμμα συμμαχικό του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι για συνέργεια σε επίθεση με πυραύλους που είχε σημειωθεί προηγουμένως στη νότια αυτή πόλη.
Οι συγκρούσεις αυτές αποκάλυψαν ένα ρήγμα στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία που υποστηρίζει τον Χάντι, μετά την μείωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της στρατιωτικής τους παρουσίας σε περιοχές, μεταξύ των οποίων και το Άντεν, εν μέσω των πιέσεων από δυτικούς συμμάχους και των ανησυχιών για τις ιρανικές δραστηριότητες γύρω από τον Κόλπο του Ομάν.
Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι βλήματα έπεσαν σε σπίτια κατοίκων, ενώ οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στις βόρειες κατοικημένες περιοχές της πόλης.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Άντεν δήλωσε στο Reuters ότι 24 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πλευρά ανήκαν.
Την ίδια ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν 75 ανθρώπους σε χειρουργική κλινική από την Πέμπτη το βράδυ. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άμαχοι που είχαν τραυματιστεί από θραύσματα βλημάτων κατά τον βομβαρδισμό των σπιτιών τους ή από αδέσποτες σφαίρες, σύμφωνα με τους MSF.
Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τα σημεία στα οποία σημειώνονται συγκρούσεις.
Η οργάνωση αρωγής Νορβηγικό Προσφυγικό Συμβούλιο (NRC) ανακοίνωσε παράλληλα ότι το προσωπικό της και οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους για μέρες λόγω των συγκρούσεων και ότι ολοένα και λιγοστεύουν τα αποθέματά τους σε τρόφιμα και νερό.
«Σημειώνονται σφοδροί, συνεχείς βομβαρδισμοί. Ακόμη ακούμε να γίνονται συγκρούσεις στη γειτονιά μου», δήλωσε ο Άμγκαντ, ένα μέλος του προσωπικού του NRC. «Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από την πόλη. Οι δρόμοι είναι κλειστοί και δεν είναι ασφαλείς. Οι άνθρωποι φοβούνται. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτό».
Η παρατεταμένη σύγκρουση στο Άντεν, μια από τις πύλες για τις εμπορικές και ανθρωπιστικές προμήθειες, όπως και για να ταξιδέψουν οι πολίτες για να φύγουν από την Υεμένη, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με το NRC.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου