Με έλλειμμα η λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ, χωρίς ρεύμα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης! | Epirus World

Με έλλειμμα η λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ, χωρίς ρεύμα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης!

Σε γόρδιο δεσμό για μία ακόμη φορά εξελίσσεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Αφενός αρκετοί από τους Δήμους της Ηπείρου εξακολουθούν να μην μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη μονάδα επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, αφετέρου θα κληθούν να τα… διπλοπληρώσουν  ενώ την ίδια ώρα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.  Στα γνωστά προβλήματα προστίθεται και η αδυναμία ηλεκτροδότησής τους από την ΔΕΗ. Η κατάσταση ως ένα βαθμό είχαν αναδειχθεί στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ, ωστόσο εκεί το θέμα που τα επισκίασε ήταν το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα. 

Οι Δήμοι με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ η οποία ανέρχεται στις 80 χιλιάδες τόνους.

Την ποσότητα αυτή θα την πληρώσουν είτε μεταφέρουν τα σκουπίδια είτε όχι. Έτσι όσοι ακόμη επικαλούνται αντικειμενικά ή μη προβλήματα και  κάνουν χρήση των ΧΥΤΑ θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και το εργοστάσιο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με δηλώσεις που έκανε, απηύθυνε έκκληση προς τους Δήμους να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας.

«Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.  Η Περιφέρεια βάσει της σύμβασης  έχει  δεσμεύσεις έναντι των  δήμων και έναντι  της Εταιρίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας και την έκδοση απόφασης μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη πως ολοκληρώνεται η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, συμπληρώνοντας πως σήμερα υπάρχουν δύο ζητήματα που αναζητούν λύση.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων. 

Το δεύτερο είναι το  θεσμικό κενό που  υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο Εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη  έχει θέσει στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη  Γραφάκο.

Ο Γεν. Γραμματέας, κατά τη συνάντησή τους,  έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα ή την Αιγιαλεία στο Εργοστάσιο της Ηπείρου (στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων).
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου