Ο Αύγουστος των χωριών και των πανηγυριών… | Epirus World

Ο Αύγουστος των χωριών και των πανηγυριών…

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της μεγάλης εξόδου. Ο μήνας των διακοπών αλλά και της μεγάλης επιστροφής. Ειδικά για τα χωριά της Ηπείρου, τα οποία στο διάστημα αυτού του μήνα ζωντανεύουν, γεμίζουν, χορεύουν και τραγουδάνε. Οι απόδημοι επιστρέφουν και η επιστροφή αυτή συνδυάζεται με το πανηγύρι του χωριού, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλημμυρίζουν κάθε ξεχασμένη γωνιά. Μαζί γεμίζουν οι πλατείες και είναι από τις λίγες φορές όπου τα χωριά πλημμυρίζουν από παιδικές φωνές. Η Ήπειρος δοκιμάστηκε από την μετανάστευση. Η φτώχια οδήγησε πολλούς στις δεκαετίες του 1950 και 1960 να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία αποτέλεσαν τις νέες πατρίδες τους. Εξ ου και οι ισχυρές κοινότητες Ηπειρωτών, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι.

Πολλοί από αυτούς, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα επιστρέψουν έστω για λίγες μέρες. Θα ανταμώσουν με φίλους και συγγενείς που παρέμειναν πίσω κι άλλους που ζουν στην Αθήνα ή σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τα πανηγύρια είναι πάντα μία αιτία για επιστροφή και ένας λόγος για αντάμωμα.

Σε δεκάδες χωριά διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Σ’ άλλα ακολουθούν νέα ήθη ενοχλώντας πολλούς.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μέρος του Αυγούστου, του πιο ζωντανού μήνα στα χωριά της Ηπείρου.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου