Υδροπλάνα… Δέκα χρόνια καθηλωμένα στην ελληνική γραφειοκρατία.. | Epirus World

Υδροπλάνα… Δέκα χρόνια καθηλωμένα στην ελληνική γραφειοκρατία..

«Του χρόνου τέτοια εποχή θα πετάμε με υδροπλάνα»… Με την φράση αυτή ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το στίγμα της πολιτικής για ένα θέμα που επί δέκα και πλέον χρόνια παραμένει εγκλωβισμένο στο λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Προανήγγειλε δε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για τα υδατοδρόμια της χώρας και τα υδροπλάνα, ένα μέσο το οποίο δίνει την δυνατότητα με λίγα χρήματα και σε λίγο χρόνο να φτάνει σε προορισμούς που είναι δυσπρόσιτοι. Τα Γιάννινα διεκδικούν την δική τους θέση στον μελλοντικό χάρτη υδατοδρομίων της χώρας με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι κατατεθειμένο.

Ο νέος νόμος που είχε ψηφιστεί διευκόλυνε ως ένα βαθμό τις αδειοδοτήσεις, ωστόσο υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων θα πρέπει να ξεπεραστούν και θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της λίμνης και την χωροθέτηση μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Το πρώτο πρόγραµµα πτήσεων επιβατικών υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και της ∆υτικής Ελλάδας ξεκίνησε το 2004, µε κύρια βάση την Κέρκυρα και πτήσεις προς τα άλλα νησιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, στο διάστηµα 2004-2008 µεταφέρθηκαν περισσότεροι από 180.000 επιβάτες.

Από το 2011 οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων και κυρίως η Ένωση Ξενοδόχων θέτει με ένταση το αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου.

Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα έφερε στα Γιάννινα το πρώτο ιδιωτικό υδροπλάνο θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξει τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας δραστηριότητας. Εκτίμησή της είναι ότι τα Γιάννινα μπορούν να συνδεθούν με πολλούς προορισμούς της χώρας όπως επίσης με την Κροατία, την Ιταλία και την Αλβανία.

«Η ύπαρξη πιστοποιημένου υδατοδρομίου στη λίμνη Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση η παρουσία υδροπλάνων σε αυτήν, προσθέτει μια σημαντικότατη υπεραξία, καθώς με τη χρήση αυτού του νέου μεταφορικού μέσου θα παρέχεται στους επισκέπτες της περιοχής ένας πρωτοποριακός και άκρως ελκυστικός τρόπος μετακίνησης, δίνοντάς τους επιπλέον επιλογές άφιξης και αναχώρησης», έχει τονίσει σε πολλές ανακοινώσεις της.

Θετικός στην λειτουργία υδατοδρομίου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ κατατεθειμένο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όλοι λοιπόν θέλουν αλλά τα υδατοδρόμια παραμένουν ακόμη στα χαρτιά και τα υδροπλάνα καθηλωμένα στη γραφειοκρατία.

Τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έρχεται να αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο… Απομένει να κριθεί στην πράξη.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου