Ρίγη συγκίνησης στην Κλεισούρα! Στην τελευταία τους κατοικία 85 Έλληνες στρατιώτες | Epirus World

Ρίγη συγκίνησης στην Κλεισούρα! Στην τελευταία τους κατοικία 85 Έλληνες στρατιώτες

Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα και τα μάτια όλων βούρκωσαν. Η γη της Κλεισούρας, η γη στην οποία θυσιάστηκαν τους αγκάλιασε για πάντα. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με καθυστέρηση περίπου ογδόντα ετών έγινε η κηδεία 85 Ελλήνων στρατιωτών που είχαν πέσει στο μέτωπο. Τα οστά τους είχαν συγκεντρωθεί κατά καιρούς σε διάφορα σημεία, στα υψώματα και τους αυχένες της Κλεισούρας και φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου όπου βρίσκεται και το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Η Ελλάδα εκπλήρωσε το χρέος της. Έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν οκτώ σχεδόν δεκαετίες. Οι 85 Έλληνες στρατιώτες αναπαύονται για πάντα δίπλα σε άλλους εξακόσιους περίπου ο ενταφιασμός των οποίων είχε γίνει λίγους μήνες πριν.

Το στρατιωτικό νεκροταφείο στην Κλεισούρα κατασκευάστηκε πριν από μία δεκαετία περίπου με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Με δική του πρωτοβουλία άλλωστε ανακατασκευάστηκε το σύνολο του μοναστικού συγκροτήματος στην σκιά των βουνών της Κλεισούρας.

Την εξόδιο ακολουθία για τους 85 Έλληνες στρατιώτες τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ενώ παραβρέθηκαν κι άλλοι ιερείς της περιοχής.

Συγκινημένος ο ίδιος και ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των παραβρισκόμενων εξέφρασε την αιώνια ευγνωμοσύνη για την θυσία των ηρώων. Θυσία για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.

Τα οστά των στρατιωτών είχαν εξεταστεί από ανθρωπολόγους και ιατροδικαστές στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, ο Ακόλουθος Άμυνας στα Τίρανα Ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο Πλωτάρχης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Σπύρος Σκουρτσίδης, ο Γραμματέας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Γιώργος Σούρλας ως εκπρόσωπος της Ένωσης τέκνων και συγγενών πεσόντων του Έπους αλλά και άνθρωποι της μειονότητας που βλέπουν ότι η υποχρέωση απέναντι στην ιστορία εκπληρώνεται.

Επίσης έδωσαν το παρόν οι ομάδες εμπειρογνωμόνων πεδίου Ελλάδος κι Αλβανίας με συντονιστή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς τον αξιωματικό Νικόλαο Κύρκο, ο οποίος έχει να παρουσιάσει εξαιρετική δουλειά.

Στον μεγάλο σταυρό που δεσπόζει στα στενά της Κλεισούρας έγινε κατάθεση στεφάνων. Λίγα κλαδιά δάφνης για την θυσία που πέρασε στην αιωνιότητα…
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου