Ήπειρος: Ο οδικός φωτισμός περνά στην εποχή του LED.. Διεθνής διαγωνισμός για το έργο! | Epirus World

Ήπειρος: Ο οδικός φωτισμός περνά στην εποχή του LED.. Διεθνής διαγωνισμός για το έργο!

Στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το έργο θα υλοποιηθεί με την μέθοδο Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και είναι ένα από τα τρία πρώτα της χώρας που είχε εγκρίνει η Διυπουργική τον περασμένο Απρίλιο. Τα οφέλη του είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Το έργο είχε ωριμάσει μέσω του μηχανισμού HELENA και με την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας η διάρκεια των αδειοδοτήσεων και της κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα δύο έτη. Η χρηματοδότηση της κατασκευής του Έργου (5.308.885,00 € πλέον Φ.Π.Α. κατ’ εκτίμηση) θα γίνει με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του αναδόχου, χωρίς η Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Ηπείρου) να συνεισφέρει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη χρηματοδότηση των ανωτέρω.

Η διάρκεια παραχώρησης του έργου υπολογίζεται στα 16 έτη.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία καταμέτρησης, τα δίκτυα   που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας περιλαμβάνουν περίπου 950 χλμ. οδικού δικτύου, 8.548 φωτιστικά σώματα (τύπου ατμών υδραργύρου, μεταλλικών αλογονιδίων, νατρίου υψηλής πίεσης και φθορίου), 7.725 ιστούς και 288 πίλλαρ.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρέμβασης σχεδιάζεται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο. Στόχος είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν περιλαμβάνεται στο έργο αυτό καθώς ο ίδιος είχε επιλέξει να τρέξει μόνος του την διαδικασία για την αντικατάσταση του οδικού φωτισμού.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου