Κένυα: Εξοργισμένοι με την Boeing οι συγγενείς των θυμάτων των δυστυχημάτων με 737 MAX | Epirus World

Κένυα: Εξοργισμένοι με την Boeing οι συγγενείς των θυμάτων των δυστυχημάτων με 737 MAX

Οι οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην Αιθιοπία επέκριναν δριμύτατα σήμερα το σχέδιο της εταιρείας Boeing να χορηγήσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε αδιευκρίνιστες φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινότητες που επηρεάστηκαν από τα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα των τελευταίων μηνών, υποστηρίζοντας ότι η εξαγγελία αυτή είναι «πολύ αόριστη» και ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ερωτηθούν οι συγγενείς.
Κάποιες από τις οικογένειες είπαν επίσης ότι μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας, την Τετάρτη, δέχτηκαν σωρεία τηλεφωνημάτων από γνωστούς και συγγενείς οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν λάβει αποζημίωση.
«Είναι απαράδεκτο. Δεν μας συμβουλεύτηκαν, το μάθαμε σήμερα το πρωί», είπε ο Κίντος Καράντζα, ένας συνταξιούχος Κενυάτης δάσκαλος, η σύζυγος, η κόρη και τα τρία εγγόνια του οποίου σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Μαρτίου. «Αυτό δεν έγινε καλή τη πίστει», πρόσθεσε.
Η συντριβή του Boeing 737 MAX έγινε μόλις πέντε μήνες αφότου ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου κατέπεσε στη θάλασσα στην Ινδονησία. Συνολικά και στα δύο δυστυχήματα σκοτώθηκαν 346 άνθρωποι. Η εταιρεία αναγκάστηκε να καθηλώσει στο έδαφος τα αεροπλάνα αυτά και να ξεκινήσει έρευνα.
«Είναι σαν να έριξαν αλάτι στην πληγή... Δεν ρώτησαν καμία οικογένεια», επιβεβαίωσε η Κενυάτισσα δικηγόρος Καμπάου Γουανιόκε, ο νεότερος αδελφός της οποίας επέβαινε στην πτήση της Ethiopian Airlines. Η οικογένεια έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Boeing και ζητά απαντήσεις για την ασφάλεια της αεροπλοΐας. "Οι γονείς μου παρενοχλούνται από ανθρώπους που μας τηλεφωνούν και ρωτούν αν έφτασαν τα χρήματα", πρόσθεσε.
Ένας άλλος Κενυάτης, που ζήτησε να μη κατονομαστεί, είπε ότι η οικογένειά του ανησυχεί για την ασφάλειά της, μετά την ανακοίνωση της Boeing. Στην Κένυα είναι σύνηθες φαινόμενο οι απαγωγές για λύτρα. «Η Boeing θέλει να δείξει το καλό της πρόσωπο, αλλά μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τα θύματα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι αντίθετος με τις δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει με πιο διακριτικό τρόπο.
Η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωνει ότι η δωρεά αυτή δεν συνδέεται με τις αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον της περισσότερες από 100 οικογένειες. Δεν διευκρίνισε όμως πώς θα μοιραστούν τα χρήματα, ποιες οργανώσεις θα επωφεληθούν από αυτά ή με ποιον τρόπο θα επηρεαστούν οι συγγενείς των θυμάτων.
Ο Νόμι Χουσέιν, ένας Αμερικανός δικηγόρος που εκπροσωπεί επτά οικογένειες είπε ότι οι πελάτες του αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση. «Αυτό που λένε, είναι: Αν θέλουν να μας βοηθήσουν, μήπως δεν ξέρουν ποιοι είμαστε; Δεν γνωρίζουν τα ονόματά μας; Δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι έβαλαν τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια», σημείωσε.
Η Boeing δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις επικρίσεις.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου