Η Ήπειρος ανοίγει την πόρτα της για τα σκουπίδια Λευκάδας και Κέρκυρας | Epirus World

Η Ήπειρος ανοίγει την πόρτα της για τα σκουπίδια Λευκάδας και Κέρκυρας

Το «πράσινο φως» για την μεταφορά απορριμμάτων από την Λευκάδα από την οποία εκκρεμεί ήδη αίτημα και από την Κέρκυρα η οποία αναμένεται να επανέλθει και φέτος έδωσαν οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στην ΠΕΔ. Η απόφαση είναι κυρίως πολιτική καθώς δεν πρόκειται για το όργανο που έχει την συγκεκριμένη αρμοδιότητα αλλά τοποθετήθηκε με δεδομένο ότι δεν υφίσταται συγκροτημένος ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων και οι τέσσερις Σύνδεσμοι τελούν υπό κατάργηση. Προυπόθεση πάντως για την μεταφορά των απορριμμάτων από άλλες περιοχές είναι να μην διατεθεί το υπόλειμμα στους ΧΥΤΑ Ελληνικού, Καρβουναρίου και Άρτας.

Τι μεσολάβησε από την περσινή κάθετη άρνηση των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου;

Φυσικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς μετά την λειτουργία του εργοστασίου αυτό έχει αυξηθεί. Παράλληλα οι Δήμοι είναι αντιμέτωποι και με «διπλοχρέωση» καθώς ορισμένοι πληρώνουν για το σύνολο των ποσοτήτων τους την αποκομιδή στους ΧΥΤΑ και θα πρέπει να καταβάλλουν στο εργοστάσιο το αντίτιμο για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα την οποία ωστόσο δεν μεταφέρουν ακόμη.

Προκειμένου λοιπόν να καλυφθεί μέρος της ποσότητας αυτής βλέπουν θετικά την μεταφορά απορριμμάτων από την Λευκάδα σε πρώτη φάση αλλά και της Κέρκυρας που πληροφορίες των δημάρχων την θέλουν να επανέρχεται άμεσα.

Φυσικά τονίστηκε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το υπόλειμμα των ποσοτήτων αυτών καθώς είναι περιορισμένες οι δυνατότητες στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι πρόεδροι των υπό κατάργηση φορέων και αντιπροσωπεία της ΠΕΔ θα έχει συναντήσεις με την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη και την διοίκηση του εργοστασίου ώστε να συζητηθούν λεπτομέρειες και να ληφθούν στη συνέχεια οριστικές αποφάσεις.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου