Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης | Epirus World

Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης

Ένα ακόμη έργο για την αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης, θα αρχίσει να υλοποιείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω χρηματοδότησης του Ε. Π. «Ήπειρος 2014-2020». Πρόκειται για τις «εργασίες αντιστήριξης των τοιχοποιών του σκηνικού οικοδομήματος του Μεγάλου Θεάτρου». 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων διατύπωσε θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία του συγκεκριμένου έργου, που έχει προϋπολογισμό 180,460.95 €. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων που εντάσσονται στο έργο «Προστασία ,Συντήρηση και Αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (β΄ φάση)το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ. 

Με τις ολοκληρώσεις των παρεμβάσεων θα παραδοθούν συντηρημένες-στερεωμένες και μερικώς αποκατεστημένες τοιχοποιίες στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της περιμετρικής τοιχοποιίας της στοάς, σημειακά στις υποδομές του κοίλου, στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο, τις αντηρίδες, σημειακά στις εισόδους (ανατολικό, δυτικό και κεντρικό vomitorium), και στη νότια τοιχοποιία της σκηνής. Το Μεγάλο Θέατρο της Αρχαίας Νικόπολης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου και ένα από τα λίγα αμιγώς ρωμαϊκά . 

Πρόκειται για εντυπωσιακό οικοδόμημα, που κατασκευάσθηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. μαζί με άλλα δημόσια κτήρια της πόλης. Λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Μάλιστα, κατάλογοι ακτιονικών, που έχουν βρεθεί στο τέμενος του Απόλλωνα, αναφέρουν ότι στο θέατρο πραγματοποιούνταν αγώνες ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου