Χριστοδουλίδης για Τουρκία: Ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις | Epirus World

Χριστοδουλίδης για Τουρκία: Ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα απλώς «θα επιβεβαιώσει όλα αυτά συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ», δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «την ίδια στιγμή το θέμα θα είναι γραμμένο ξεχωριστά, ως απαίτηση της Λευκωσίας και της Αθήνας και θα συζητηθεί, ενώ θα ληφθούν και αποφάσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο προσέγγισης των γεγονότων από τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η προσέγγισή του», ενώ κληθείς να εκτιμήσει στο αν θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, σημείωσε πως «η πρώτη πολιτική απόφαση λήφθηκε τη Δευτέρα», εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή «καλεί την Επιτροπή να κάνει επιλογές, ως μέτρα».
Ακόμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε πως «πρέπει πλέον να μετακινηθούμε από τα λόγια στις πράξεις».
Ερωτηθείς για το αν η Κύπρος θα ασκήσει βέτο σε τυχόν απόφαση της Συνόδου, απάντησε πως «το δικαίωμα αρνησικυρίας υπάρχει σε όλα τα κράτη –μέλη, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί επειδή οι εταίροι μας ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας».
«Πλέον οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις», εκτίμησε, για να διευκρινίσει πως «το κάθε κράτος – μέλος έχει τα δικά του συμφέροντα, όμως εδώ υπάρχει συνολικό συμφέρον, ευρωπαϊκό».
Αναφορικά με την πρόθεση του ψευδοκράτους να εποικηθεί η Αμμόχωστος, σημείωσε πως «την έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν αυτή την απόπειρα» και ξεκαθαρίζοντας πως «δεν την υποβαθμίζουμε», τόνισε πως «έχουμε δρομολογήσει εξελίξεις προς τα Ηνωμένα Έθνη», συμπληρώνοντας ότι η Λευκωσία περιμένει «την αντίδραση στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη σύσταση κοινής επιτροπής».
«Αν υπάρχει διάθεση, εμείς είμαστε εκεί», είπε σχετικά.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το ενδεχόμενο εξορύξεων από τον τουρκικό «Πορθητή» στην περιοχή, σημείωσε πως «από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη δήλωση, δεν αμφισβητείται», για να ξεκαθαρίσει πως «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου