Οργή από την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι για τις ΗΠΑ | Epirus World

Οργή από την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι για τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την «ηθική» ευθύνη να ζητήσουν την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας για την «εκ προμελέτης» δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην οποία συνέργησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε η αρραβωνιαστικιά του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Χατιτσέ Τσενγκίζ.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η 36χρονη ερευνήτρια Τσενγκίζ αφηγήθηκε την αυξανόμενη απελπισία που την κυρίευσε καθώς περίμενε μπροστά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον μέλλοντα σύζυγό της να βγει από το κτίριο.
«Αρχικά, νόμιζα ότι ίσως κάτι του είχε συμβεί, αλλά δεν το σκέφτηκα για λίγο», είπε με τη βοήθεια ενός μεταφραστή. «Ίσως συνελήφθη, ίσως τον ανέκριναν, ποτέ δεν σκέφτηκα την πιθανότητα της δολοφονίας»Μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της η Χατιτσέ Τσενγκίζ εκμυστηρεύτηκε ότι επί μήνες κρατούσε την ελπίδα ότι ο άνδρας που αγαπούσε «θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανός» αφού το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Αλλά έπρεπε να παραιτηθεί από την ελπίδα και να αποδεχθεί την αλήθεια: «Δολοφονήθηκε άγρια και σφαγιάστηκε», είπε.
Η συνέντευξη της έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ, στην οποία κατέληξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι υπόλογοι για αυτή την ωμή δολοφονία.
Η Γαλλίδα εμπειρογνώμονας, ο οποίος δεν μιλά εξ ονόματος του ΟΗΕ, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια διεθνή έρευνα.
Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουτζαρίτς, απάντησε ωστόσο ότι ο γ.γ. «δεν έχει την εξουσία ή την εξουσιοδότηση να κινήσει μια ποινική έρευνα χωρίς εντολή ενός αρμόδιου διακυβερνητικού οργάνου».
Για την Τσενγκίζ, είναι προφανές ότι η χώρα που υποδέχθηκε και φιλοξένησε τον αρραβωνιαστικό της έχει καθήκον να βοηθήσει να εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν.
«Πολιτικά και ηθικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που έχει την ευθύνη να ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καταγγέλλοντας το ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ που διατηρεί μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον στην υπόθεση.
Επέκρινε σφόδρα τον «θολό τρόπο» με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο τοποθετούνται σχετικά με τη δολοφονία, βάζοντας προτεραιότητα στις επικερδείς επιχειρηματικές σχέσεις με το Ριάντ, και όχι στη δικαιοσύνη.
«Αυτή η στάση είναι πολύ επικίνδυνη», είπε. «Αυτό δίνει ένα κακό παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι.
«Πιστεύω ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να πληρώσει για αυτό και ότι οι ύποπτοι πρέπει να καταδικαστούν, διαφορετικά θα ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου μόνο τα χρήματα έχουν αξία».
Τέλος, η ίδια ευχαρίστησε την Τουρκία για την αποκάλυψη της δολοφονίας του αρραβωνιαστικιού της, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι δίκαιο να ζητηθεί από την Άγκυρα να απαιτήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας επειδή «ο Τζαμάλ δεν κατοικούσε στην Τουρκία».
Αφού αρχικά αρνήθηκε τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, το σουνιτικό βασίλειο έχει προβάλει σειρά από αντιφατικές εκδοχές για την υπόθεση και τώρα ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε μια μη εξουσιοδοτημένη επιχείρηση. Η δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας έχει απαλλάξει τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν από οποιαδήποτε εμπλοκή και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 11 άτομα, προτείνοντας τη θανατική ποινή για πέντε από αυτούς. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ριάντ απέρριψε το πόρισμα Καλαμάρ.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου