Όλοι εναντίον όλων για το ντιμπέιτ που δεν θα γίνει… | Epirus World

Όλοι εναντίον όλων για το ντιμπέιτ που δεν θα γίνει…

"Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει η ματαίωση ουσιαστικά του debate των πολιτικών αρχηγών, μετά την αδυναμία εξεύρεσης μίας νέας κοινά αποδεκτής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας. Όλα δείχνουν ότι η τηλεμαχία που αποτελούσε μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες αυτή την φορά δεν θα φτάσει στις οθόνες μας. Κι όλα αυτά επειδή δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ημερομηνία που θα εξυπηρετεί όλα τα κόμματα μετά την εμπλοκή που προέκυψε εξ αιτίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου.

Η Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου συζήτησε επί αρκετή ώρα. Ωστόσο τα μέλη της αποχώρησαν χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Στο μόνο που τελικά... συμφώνησαν είναι ότι δεν θα διεξαχθεί κάποιο debate.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε την πρόταση για διεξαγωγή του debate την 1η Ιουλίου, ωστόσο, αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Έπειτα από το “ναυάγιο” στις συνομιλίες, ξέσπασε νέα πολιτική αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ματαίωση του debate, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: “Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σα το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δύο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ”. Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημειώνει: “Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών".

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, επισημαίνει πως το debate “ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου”.

Όπως σημειώνει ο κ. Ζούλας “πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται”. Καταλήγοντας αναφέρει: “Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του debate επιρρίπτει και το Κίνημα Αλλαγής. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας, τονίζει πως “σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς".

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης και αφού παραθέτει τα όσα συνέβησαν ξεκαθαρίζει ότι “δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δε θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο”.

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων αφήνει αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εκφράζει τη λύπη της για "το ‘ναυάγιο’ του debate των πολιτικών αρχηγών”. Όπως σημειώνει η Ένωση Κεντρώων, “στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου”.

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για “προσχήματα” που τέθηκαν από διάφορα κόμματα “προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate”.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι “κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση” και καλεί όλα τα κόμματα “να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου”.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου