Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο – Σημείο αναφοράς και πάλι για την Πάργα το Αρχοντικό Βασιλά | Epirus World

Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο – Σημείο αναφοράς και πάλι για την Πάργα το Αρχοντικό Βασιλά

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Βασιλά είναι ένα έργο που  ο απερχόμενος Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας το κυνήγησε όσο κανείς άλλος και τελικά τα κατάφερε. Στην τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στην περιοχή για τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστήρίου στο Καναλλάκι, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό αυτό το έργο να γίνει, ο Υπουργός δεσμεύτηκε δημόσια και σήμερα το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 εκατ. Ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Πάργας.

Συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα υπέγραψε την ένταξη του έργου «Δημιουργική Επανάχρηση του κτιρίου Βασιλά» με δικαιούχο τον Δήμο Πάργας και συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 1.503.112,58 € στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020.
Στο πλαίσιο του έργου χρηματοδοτείται με ποσοστό 100% η αποκατάσταση του αρχοντικού Βασιλά – το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο – και η επαναλειτουργία του ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το κτίριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός και συνεδριακός πολυχώρος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας αφενός μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή της πόλης και αφετέρου ενισχύοντας το τουριστικό της προϊόν.

Σε ανακοίνωση του ο Υφυπουργός Εργασίας και Βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας αναφέρει πως «η αποκατάσταση του αρχοντικού της οικογένειας Βασιλά, ενός ιστορικού κτηρίου στο κέντρο της Πάργας το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία για την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της πόλης.

Με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 εκατ. Ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Πάργας, το αρχοντικό Βασιλά θα λειτουργήσει, μετά την αποκατάσταση του, ως ένα Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο – σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή ολόκληρης της περιοχής.»

Το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Βασιλά στο ιστορικό κέντρο της Πάργας, κατασκευάστηκε το 1874, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει σήμερα στο Δήμο Πάργας μετά από δωρεά της οικογένειας.

Το σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου Βασιλά ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς και τη λειτουργία εκθετηρίου τοπικών αγροτικών προϊόντων και γραφείου τουριστικής προβολής και πολιτισμού.

Οι παρεμβάσεις αλλά και οι σχεδιαζόμενες χρήσεις θα σεβαστούν πλήρως την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου και θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητά του ως σημείου αναφορά της Πάργας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου