Η Μονή στον Όλυμπο που έχει τη δική της παγκόσμια αποκλειστικότητα | Epirus World

Η Μονή στον Όλυμπο που έχει τη δική της παγκόσμια αποκλειστικότητα

Με θέα τον επιβλητικό Όλυμπο, στην ειδυλλιακή θέση «Παναγία», κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα (περίπου 12 χλμ μακριά από την Κατερίνη) βρίσκεται η Μονή Όσιου Εφραίμ του Σύρου, που αποτελεί τη μοναδική στον κόσμο, η οποία είναι αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους Σύρους θεολόγους. Η Μονή με την εκλπηκτική θέα τα χωριά των Πιερίων, τις καταγάλανες ακτές του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική και το όρος Άθως στο βάθος, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, συνδυάζοντας την ιερότητα του χώρου και την ομορφιά της φύσης.
Ιδρύθηκε, αρχικά, το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό ησυχαστήριο. Το καθολικό της είναι αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, ενώ το συμπληρώνουν δύο παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Πορφυρίου. Το μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης πολλών προσκυνητών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, απ’ όπου πήρε το όνομα «Σύρος». Αργότερα, έγινε διάκονος κι ένας από τους πρώτους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Θεωρείται ως ο σημαντικότερος Σύρος θεολόγος, ενώ σύμφωνα με μια άποψη, η ποίησή του επηρέασε την μεταγενέστερη εκκλησιαστική ποίηση. Ο Εφραίμ άφησε πίσω του σημαντικό έργο από το οποίο όμως διασώθηκε ένα μικρό μέρος.







Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου