Στο αρδευτικό κανάλι αντί στον βιολογικό τα λύματα… Τραγικές εικόνες | Epirus World

Στο αρδευτικό κανάλι αντί στον βιολογικό τα λύματα… Τραγικές εικόνες

Τραγικές εικόνες, τραγικές στιγμές… Για μία ακόμη φορά κάτοικοι και αγρότες στέκονται μάρτυρες των προβλημάτων που προκύπτουν από τα λύματα που ρέουν προς την αρδευτική τάφρο της Λαψίστας. Η κατάσταση τις τελευταίες ώρες είναι απερίγραπτη. Η δυσοσμία εξ αιτίας και της ζέστης είναι ανυπόφορη και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μεγάλοι. Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος επισημαίνει ότι ήδη έπρεπε να έχουν παρέμβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι αρμόδιες αρχές ενώ η ΔΕΥΑΙ από την πλευρά της διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα λύματα από κεντρικό αγωγό μέσω φρεατίων που έχουν ανοίξει αντί να οδηγούνται στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού καταλήγουν στην αρδευτική τάφρο.
Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επεξεργασία.
Αποτέλεσμα είναι οι τραγικές συνθήκες και η δυσοσμία που έχει κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή.
Ευτύχημα ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος και τα λύματα δεν καταλήγουν στα χωράφια τους.. Γιατί τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα για τους ίδιους.
Αυτό βέβαια δεν κάνει μικρότερες τις συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού ότι φεύγει από τον αγωγό οδηγείται στην τάφρο Λαψίστας και τον Καλαμά.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου που ενημερώθηκε για το πρόβλημα σημειώνει ότι πρόκειται για τον αγωγό που μεταφέρει λύματα από την ΒΙΠΕ και την Ελεούσα. Το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα προέκυψε από υπερφόρτωση του συγκεκριμένου αγωγού. Ήδη στη μονάδα του βιολογικού λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, συμπληρώνοντας ότι αυτά είναι αναπόφευκτα αν δεν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου.
«Μετά από καταγγελίες πολιτών γίναμε μάρτυρες ενός ακραίου γεγονότος. Μετά από τόσες συζητήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της λίμνης και του Καλαμά, δεν μπορούμε να έχουμε φρεάτια που υπερχειλίζουν αποκλειστικά με λύματα τα οποία οδηγούνται ανεξέλεγκτα στην τάφρο της Λαψίστας», τόνισε από την  πλευρά του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Συμπλήρωσε δε ότι η ΔΕΥΑΙ έχει στείλει στον εισαγγελέα κατοίκους της Ελεούσας επειδή λειτουργούν τους βόθρους και από την άλλη καταγράφονται οι συγκεκριμένες εικόνες.
«Δεν ξέρω ποιος πρέπει να παρέμβει για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο… Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει», υπογράμμισε ο δήμαρχος και επέρριψε ευθύνες στην ΔΕΥΑΙ για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο.
Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων καθώς είναι αδιανόητο ο κάμπος να ποτίζεται με λύματα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου