Δεν θα επανέλθει αίτημα στο Δήμο Ζαγορίου για την έρευνα υδρογονανθράκων | Epirus World

Δεν θα επανέλθει αίτημα στο Δήμο Ζαγορίου για την έρευνα υδρογονανθράκων

Την διαβεβαίωση ότι η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου δεν θα εισέλθει σε δημοτικές εκτάσεις του Ζαγορίου και δεν θα θίξει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής έλαβε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μετά από επικοινωνίες που είχε με στελέχη της κοινοπραξίας που διερευνά το οικόπεδο στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε στο Epiruspost υπογράμμισε ότι το τμήμα στις παρυφές του Ζαγορίου που περιλαμβάνεται στην έκταση που έχει παραχωρηθεί δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον και σίγουρα δεν ανήκει σε αυτά που μπορεί να στηθεί γεωτρύπανο.

Οι αντιδράσεις τις ημέρες αυτές ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την παρουσία των ειδικών κλιμακίων του στρατού που ελέγχουν την περιοχή για ενδεχόμενη παρουσία ναρκών και αποναρκοθετούν όπου εντοπιστεί πρόβλημα και συνεργείων της κοινοπραξίας που κάνουν την γεωφυσική έρευνα.

Όπως αποτυπώνεται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και στο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης για την γεωφυσική σεισμική έρευνα, αυτή δεν εισέρχεται στην τουριστική ζώνη του Ζαγορίου καθώς αυτή δεν αποτελεί στόχο από γεωλογικής πλευράς.

Σε ένα σύνολο σεισμικών ερευνών 400 χιλιομέτρων στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στον Δήμο Ζαγορίου η έρευνα εισέρχεται κατά 15 χιλιόμετρα. Εξ αυτών, τα  8,5 χιλιόμετρα είναι φυσικής βλάστησης, τα 4 χλμ καλλιέργειες και τα 3 υπόλοιπα χλμ είναι λοιπές χρήσεις.

Η Κοινοπραξία, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της, δεν θα επαναφέρει αίτημα στο Δήμο Ζαγορίου για παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ζώνη καθώς αποφάσισε να εξαιρέσει τις συγκεκριμένες από το ερευνητικό της πρόγραμμα.

Ούτε σ’ αυτή την φάση λοιπόν, ούτε σε επόμενη θα επιδιώξει κάτι τέτοιο. Άλλωστε όπως έχει τονιστεί και στο παρελθόν πρόκειται για μία μικρή περιοχή, σημαντικά μικρότερη από κείνη που είχε ερευνηθεί το 1997 στο Ζαγόρι, η οποία δεν έχει να προσφέρει σημαντικά στοιχεία στο συνολικό πρόγραμμα.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου