Η Δωδώνη ταξίδεψε στην Καλαβρία… 67 χιλιάδες Ιταλοί γνώρισαν το ιερό των Ελλήνων! | Epirus World

Η Δωδώνη ταξίδεψε στην Καλαβρία… 67 χιλιάδες Ιταλοί γνώρισαν το ιερό των Ελλήνων!

Περισσότεροι από 67 χιλιάδες Ιταλοί γνώρισαν την Αρχαία Δωδώνη σε διάστημα τριών μηνών, όσο διήρκησε η έκθεση με αρχαιότητες από την περιοχή που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου στο Ρήγιο της Καλαβρίας, αποτέλεσμα της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο του Salerno και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Αρχαιότητες από την Δωδώνη, το πανελλήνιο ιερό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτικών παρουσιάστηκαν στο διάστημα αυτό και ανέδειξαν τις πολύχρονες και πολύμορφες σχέσεις της Δωδώνης με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Ο πολιτισμός ταξίδεψε αποδεικνύοντας ότι είναι η μεγαλύτερη γέφυρα μεταξύ των λαών.

Σχέσεις από τον αποικισμό, τον Αλέξανδρο Α΄ τον Μολοσσό, τον Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών, έως τον Οκταβιανό Αύγουστο και τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτές τεκμηριώνονται ιστορικά από την αρχαία γραμματεία και τα αρχαιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες.
Η έκθεση, με επίκεντρο τη Δωδώνη, περιελάμβανε και αντικείμενα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, ορισμένα εκ των οποίων, είναι σπάνια και άγνωστα, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά, σε συνάρτηση με τα προερχόμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Η έκθεση αποτέλεσε μία εξαιρετική πολιτιστική πρωτοβουλία και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο της Δωδώνης, του αρχαιότερου μαντείου των αρχαίων Ελλήνων και των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας, όσο και της γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο, η οποία, αν μη τι άλλο, προβάλλει και αναδεικνύει το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας.
Η έκθεση έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στην Ιταλία και προβλήθηκε από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites της χώρας.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε το site https://www.oracledodona.it  από το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα και φωτογραφίες αναφορικά με την έκθεση, την Ήπειρο και τη Μεγάλη Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωσή της όλα τα ευρήματα επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου