Ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο του 1884 στις Εγγαρές Νάξου | Epirus World

Ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο του 1884 στις Εγγαρές Νάξου

Ένα ελαιοτριβείο-μουσείο που συμβολίζει την προσπάθεια των κατοίκων του χωριού για την διάσωση την πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Αυτό είναι το Ελαιοτριβείο Εγγαρών, στο ομώνυμο χωριό, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Χώρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο αξίζει την επίσκεψη των επισκεπτών της Νάξου.
Σύμβολο της Μεσογείου, και όχι άδικα, η ελιά άνθισε και στο όμορφο νησί της Νάξου, με τα λιοτρίβια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της υπαίθρου. Μάλιστα, περίπου 90 παλαιά ελαιοτριβεία έχον καταγραφεί σε ολόκληρο το νησί, αρκετά από τα οποία δεν σώζονται σήμερα καθώς έχουν αλλάξει χρήση, μετατρεπόμενα κυρίως σε κατοικίες.
Το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο στις Εγγαρές χρονολογείται από το 1884, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ παλαιότερο και πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Η παραδοσιακή διαδικασία της εξαγωγής λαδιού από τις ελιές παρουσιάζεται σε έναν μοντέρνο χώρο από ανθρώπους που έχουν πολύ μεράκι και αγάπη γι αυτό που κάνουν. Το μουσείο χωρίζεται σε δύο επιμέρους χώρους: ο πρώτος αποτελείται από όλα τα τμήματα παραγωγής λαδιού (λεκάνη με κύλινδρο κολουροκωνικής μορφής, πιεστήριο, μαγγάνι), ενώ ο δεύτερος αποτελεί εκθετήριο- πωλητήριο για τα προϊόντα της ελιάς.
Η είσοδος και η ξενάγηση στο μουσείο είναι δωρεάν. Ανοιχτά: 2 Μαΐου- 30 Σεπτεμβρίου από 11.00- 18.00.


Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου