Υπουργός Υγείας προτρέπει: Αφήστε τον κόσμο να πίνει, να τρώει κρέας και να καπνίζει όσο θέλει | Epirus World

Υπουργός Υγείας προτρέπει: Αφήστε τον κόσμο να πίνει, να τρώει κρέας και να καπνίζει όσο θέλει

Έντονες επικρίσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της υπουργού Υγείας της Νορβηγίας, με αρκετό κόσμο να την κατηγορεί για λαϊκισμό, ο οποίος υφέρπει αρκετούς κινδύνους, ιδίως λόγω του πόστου που κατέχει.
Η Σιλβί Λιστχάουγκ είναι γνωστή για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις της και βρίσκεται πολλές φορές στο επίκεντρο της κριτικής γι’ αυτές. Είχε δώσει το… στίγμα της ως υπουργός Δικαιοσύνης, Δημόσιας Ασφαλείας και Μετανάστευσης, σχεδόν έναν χρόνο πριν, όταν μέσω Facebook ανέβασε ένα προσβλητικό μήνυμα που την ώθησε στη συνέχεια σε παραίτηση.
Ως υπουργός Υγείας, θέση που έλαβε πριν από μερικές ημέρες, δεν άργησε να στρέψει ξανά τα βλέμματα επάνω της, καθώς μέσω τοποθέτησής της σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι NRK, είπε: «Η βασική μου θέση στο θέμα της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ απλή. Δεν σκοπεύω να γίνω αστυνομία ήθους, ούτε πρόκειται να λέω στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του. Σκοπεύω, όμως, να βοηθώ τους ανθρώπους να ενημερώνονται σωστά, ώστε να κάνουν τις επιλογές τους. Πρέπει να επιτρέπεται στον κόσμο να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και να τρώει όσο κόκκινο κρέας θέλει. Οι Αρχές θέλουν να προσφέρουν ενημέρωση, αλλά οι άνθρωποι λίγο-πολύ γνωρίζουν τι είναι υγιεινό και τι όχι. Έτσι πιστεύω…».
Η κ. Λιστχάουγκ αναφέρθηκε και στους καπνιστές, για τους οποίους επισήμανε πως «νομίζω ότι νιώθουν σαν παρίες. Αισθάνονται σχεδόν ότι πρέπει να κρύβονται και νομίζω ότι αυτό είναι ανόητο. Παρόλο που το κάπνισμα είναι μια κακή και επιβλαβής συνήθεια, οι ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους τι θέλουν να κάνουν. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, είναι να παρέχουμε πληροφορίες, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές».
Σύμφωνα με το BBC, η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας είναι και η ίδια καπνίστρια, αν και πλέον επιδίδεται σε αυτήν τη συνήθεια σπάνια, κυρίως σε κοινωνικές περιστάσεις.
Η γενική γραμματέας της Νορβηγικής Αντικαρκινικής Εταιρείας χαρακτήρισε τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας «πιθανώς επιβλαβείς». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Αν Λις Ρίελ στο NRK, «αρκετοί είναι εκείνοι που θα εφαρμόσουν πιστά όσα πρεσβεύει. Έφερε τη δημόσια υγεία πολλές δεκαετίες πίσω».
ΠΗΓΗ - newsbeast
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου