Έρχεται η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή | Epirus World

Έρχεται η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

Σε ισχύ τίθεται η συμφωνία για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με μια γειτονική χώρα εκτός Ε.Ε., καθώς και η πρώτη τέτοια συμφωνία με έναν εταίρο της Ε.Ε. από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις και να αποστέλλει ομάδες στα σύνορα της Ε.Ε. με την Αλβανία, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως σε περίπτωση ξαφνικών μεταβολών των μεταναστευτικών ρευμάτων και διασυνοριακής εγκληματικότητας. Οι πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες αναμένεται να εγκατασταθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στα τέλη Μαΐου.

«Η συμφωνία με την Αλβανία - η πρώτη αυτού του είδους με μια τρίτη χώρα - αποτελεί ορόσημο στην εξωτερική συνεργασία της Ε.Ε. για τη διαχείριση των συνόρων. Η Αλβανία έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρόμοιες συμφωνίες ολοκληρώνονται σύντομα με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να διευρύνουν την εντολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις χώρες εταίρους πέρα από την άμεση γειτονία της Ε.Ε.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου