"Καμίαν κι Ανασπάλω σε...."- Εκδηλώσεις μνήμης στην Πρέβεζα για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου | Epirus World

"Καμίαν κι Ανασπάλω σε...."- Εκδηλώσεις μνήμης στην Πρέβεζα για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν φέτος και στην Πρέβεζα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Διογένης" στη Νέα Σινώπη θα παρουσιαστεί Θεατρική Παράσταση με τίτλο "Το σύνδρομο του επιζήσαντα" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Διογένης" σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τον Δήμο Πρέβεζας.Την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 20:00 στο μνημείο Γενοκτονίας της Νέας Σινώπης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσόστομο, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Διογένης", όπου θα μιλήσουν ο λαογράφος-συγγραφέας Γεώργιος Χατζηελευθερίου με θέμα "Υπόβαθρο Γενοκτονίας και προτάσεις προώθησης αναγνωρίσεων από τα διεθνή φόρουμ" και ο Αργύρης Παπάζογλου υπεύθυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες στην Περιφέρεια της Γερμανίας ο οποίος δίνει αγώνα για να προαχθεί η ιδέα αναγνώρισης από τα Γερμανικά κόμματα.Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ποίηση και Ακριτικά-Δημώδη άσματα του Πόντου με την συμμετοχή του συγκροτήματος "Fanatolia" από την Γερμανία. 

Το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 19:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Αμισός" σε συνεργασία με της Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Πρέβεζας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στο Τοπικό Διαμέρισμα Ν.Σαμψούντας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων, ενώ στην συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν.Σαμψούντας θα πραγματοποιηθεί σχετική ομιλία με θέμα "Η γενοκτόνος πολιτική των Νεοτούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα" από τον Ιστορικό-Αρχαιολόγο Κωσταντίνο Ζαφειρίδη. 

Θα ακολουθήσει δρώμενο με τίτλο "Καμίαν κι Ανασπάλω σε...." με αφήγηση-απαγγελία και παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία μουσικής ομάδας και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Eκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων την Κυριακή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν και στην πόλη της Πρέβεζας. Στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους θα τελεστεί Δοξολογία και θα ακολουθήσει εκφώνηση ομιλίας από τον Ιστορικό Κωσταντίνο Ζαφειρίδη, ενώ στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου