Ο Ράμα εξαφάνισε την ύποπτη απόφαση.. Παιχνίδια με τις περιουσίες | Epirus World

Ο Ράμα εξαφάνισε την ύποπτη απόφαση.. Παιχνίδια με τις περιουσίες

Ύποπτα παιχνίδια φαίνεται ότι αποφάσισε να παίξει η Κυβέρνηση της Αλβανίας και ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα με την ελληνική μειονότητα και την Ελλάδα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και το διπλωματικό παρασκήνιο που αναπτύχθηκε, αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν πρόκειται για ελιγμό της Αλβανικής Κυβέρνησης ή  για κάποιο άλλο σχέδιο που εξυφάνθηκε στα Τίρανα. Άλλωστε ο Ράμα έχει στοχοποιήσει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χιμάρας εδώ και τρία χρόνια.

Η Ελληνική πλευρά, δια στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έστειλε αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα και προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση για δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων.

 Μάλιστα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών. Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Για να προσθέσουν: «Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου