Την μελέτη αναβάθμισης του χαμάμ του Αλή Πασά στα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας ενέκρινε η Αρχαιολογική Υπηρεσία | Epirus World

Την μελέτη αναβάθμισης του χαμάμ του Αλή Πασά στα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας ενέκρινε η Αρχαιολογική Υπηρεσία

Στόχος η ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου σε σημείο αναφοράς για την πόλη

Το “πράσινο φως” για την έγκριση της μελέτης Αναβάθμισης των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης που εκπόνησε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πρέβεζας έδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η έγκριση, την οποία υπογράφει η προϊσταμένη της υπηρεσίας Ανθή Αγγέλη περιγράφει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι:Οι εργασίες στον οθωμανικό πυρήνα (χαμάμ του Αλή Πασά) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τους όρους της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης.

Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στα ιστορικό χαμάμ θα πρέπει να είναι αφανείς, ενώ η τροφοδότηση με ρεύμα για τον φωτισμό να γίνει ασύρματα (και πάντα υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας).Επίσης τα εξωτερικά κουφώματα προβλέπεται να είναι ξύλινα ή από αλουμίνιο σε απομίμηση ξύλου ενώ ο παλιός λέβητας που βρίσκεται πλησίον του οθωμανικού πυρήνα να παραμείνει στη θέση του καθώς αποτελεί στοιχείο της βιομηχανικής αρχαιολογίας και να καλυφθεί για την προστασία του με στέγαστρο.Των εργασιών θα προηγηθούν διερευνητικές τομές στις θέσεις όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα κτήρια των επεκτάσεων. 

Σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα και συγκεκριμένα διερευνητικές τομές όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα εν λόγω κτίρια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί ξεχωριστό κονδύλιο προκειμένου να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό για 12 μήνες. Ωστόσο, επειδή στον εν λόγω χώρο πιθανολογείται η ύπαρξη του Κάστρου της Μπούκας το εν λόγω χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί εφόσον προκύψουν ευρήματα. 

Η κατασκευή του έργου για την ανάδειξη του χαμάμ του Αλή Πασσά έχει προταθεί προς ένταξη από την Περιφέρεια Ηπείρου στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014 – 2020. Σύμφωνα με την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας το χαμάμ ( έκτασης περίπου 100 τ.μ) θα καταστεί αυτόνομος επισκέψιμος χώρος, αποτελώντας αναμφίβολα ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την πόλη.Το χαμάμ του Αλή Πασά (κομμάτι των θερινών ανακτόρων του) χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και σχεδόν έχει διατηρηθεί ακέραιο μέχρι σήμερα.Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ο διπλός σταυρός του θόλου του (παρότι το κτίριο κατασκευάστηκε στην οθωμανική περίοδο) αλλά και οι εσωτερικοί του χώροι με τις χαμηλές ξύλινες πόρτες σε μορφή καμάρας, οι οποίοι αποτυπώνουν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της Πρέβεζας
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου