Λιβύη: Ο τρόμος απλώνεται πάνω από την Τρίπολη | Epirus World

Λιβύη: Ο τρόμος απλώνεται πάνω από την Τρίπολη

Οι αρχές της Λιβύης άνοιξαν τις πύλες ενός κέντρου κράτησης παράτυπων μεταναστών στην Τρίπολη, όπως οι τρομαγμένοι Σομαλοί και άλλοι Αφρικανοί αποφάσισαν να μείνουν εκεί που βρίσκονται, καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών στη λιβυκή πρωτεύουσα.
«Δεν θέλουμε να φύγουμε... δεν έχουμε πού να πάμε» είπε ένας 20χρονος, ο Νταούντ, καθισμένος σε ένα στρώμα, σε μια αποθήκη όπου κρατούνται 550 άνθρωποι. Η σύζυγός του, που κρατείται σε άλλη αίθουσα, είναι έγκυος.
Περισσότεροι από 3.600 κρατούμενοι μετανάστες έχουν παγιδευτεί στην Τρίπολη αφότου ξεκίνησε η προέλαση των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, για να καταλάβουν την πρωτεύουσα. Την Τρίτη, 12 μετανάστες τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους σε ένα κέντρο κράτησης, σε ένα προάστιο όπου μαίνονται οι μάχες, όπως εξήγησε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο ενώ η Διεθνής Αμνηστεία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου.
Στο πιο ήσυχο προάστιο Τατζούρα, στην ανατολική Τρίπολη, ο διευθυντής άνοιξε τις πόρτες του κέντρου κράτησης όπου φιλοξενούνται μετανάστες από την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και μερικές αραβικές χώρες. Όλοι έμειναν, επιβιώνουν τρώγοντας ένα πιάτο ζυμαρικά την ημέρα. Τις «καλές μέρες» τρώνε δύο φορές.
Σε μεγάλες περιοχές της Λιβύης επικρατεί ανομία μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Η χώρα έχει μετατραπεί στον κυριότερο κόμβο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι αρχές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κακομεταχείριση των μεταναστών που κρατούνται κατά χιλιάδες, στο πλαίσιο των προσπαθειών –με τη στήριξη της Ευρώπης– για να σταματήσει η διακίνηση ανθρώπων.
Στην Τατζούρα, οι αρχές δεν έχουν εφοδιάσει με τρόφιμα ή νερό τους κρατούμενους μετανάστες αφότου ξεκίνησαν οι μάχες, την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Νουρ Ελντίν Καρίλτι, ο διευθυντής. «Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια από κανέναν διεθνή οργανισμό. Κάποιες τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μας στηρίζουν, αλλά αυτό δεν φτάνει», εξήγησε στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Λιβύη φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 700.000 ανθρώπους που έφυγαν από τις πατρίδες τους –και πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να διασχίσουν την έρημο– με το όνειρο ότι θα φτιάξουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, αναζητούν διακινητές που θα τους επιβιβάσουν σε πλοιάρια. Όμως, καθώς η Ιταλία και η Γαλλία βοηθούν τη λιβυκή ακτοφυλακή στο έργο της, οι περισσότεροι συλλαμβάνονται προτού να φτάσουν στον προορισμό τους.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου