Ξανά στη θέση του μετά από 32 χρόνια το ψηφιδωτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού | Epirus World

Ξανά στη θέση του μετά από 32 χρόνια το ψηφιδωτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ήταν το 1971, επί Μητροπολίτη Στυλιανού, όταν Ιερείς και Δάσκαλοι ανήγειραν στον αύλειο χώρο του σημερινού Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης το ψηφιδωτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1987 κατά την διάρκεια εργασιών για την διάνοιξη του δρόμου, ένα φορτηγό παρέσυρε το ψηφιδωτό προκαλώντας του μεγάλες φθορές.
Πριν από περίπου δέκα μήνες το μέλος της εικαστικής ομάδας «Ορίζοντες» Βαγγέλης Τσώλης, πήρε χέρια του το κατεστραμμένο ψηφιδωτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και μετά από πολύ δουλειά κατάφερε να το αποκαταστήσει φέρνοντας το όσο πιο κοντά γινόταν στην αρχική του μορφή, έτσι ώστε να μπορεί να επανατοποθετηθεί στην παλιά του θέση. Για την αποκατάσταση του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ψηφίδες από υαλόμαζα αλλά και κεραμικές ψηφίδες.
Σήμερα μετά από από 32 χρόνια από τότε το ψηφιδωτό βρίσκεται ξανά στην θέση του και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομο.
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν μια μεγάλη μορφή της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Πολυσχιδής προσωπικότητα, λόγιος, ιεροκήρυκας, κοινωνικός μεταρρυθμιστής και διαφωτιστής, γνωστός και ως Πατροκοσμάς. Ανάμεσα στα 1745 και τα 1750, πέρασε από την Πρέβεζα.
Στην Πρέβεζα, έδειξε με το χέρι του τα μέρη της Ρούμελης λέγοντας: «Εκέιθεν θάρθη το Ρωμαίικο». Όντως, το 1912 από τη Στερεά Ελλάδα πήγε στην Πρέβεζα ο απελευθερωτικός στρατός.
Το κήρυγμά του πήραν είδηση οι Βενετσιάνοι και του ζήτησαν να εγκαταλείψει την πόλη. Τον προέπεμψαν πολλοί πιστοί. Βγαίνοντας από την Πρέβεζα, ο Κοσμάς έστρεψε το βλέμμα στην πόλη και καταράστηκε «τους Βενετσιάνους και τους Έλληνες προδότες». Από τότε, για κάθε κακό, έφταιγε «η κατάρα του πάτερ Κοσμά».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου