Εντυπωσιακές εικόνες… Χηνόπαπιες «καταλαμβάνουν» την λίμνη! | Epirus World

Εντυπωσιακές εικόνες… Χηνόπαπιες «καταλαμβάνουν» την λίμνη!

Μία σπάνια καταγραφή. Ένα κοπάδι χηνόπαπιες –πάνω από διακόσιες- κάνουν στάση στην Παμβώτιδα. Το συγκεκριμένο πτηνό ονομάζεται «Βαρβάρα» και η επιστημονική του ονομασία είναι Tadorna. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου με τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα και ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Πρόκειται για μεταναστευτικό είδος και το πέρασμα του συγκεκριμένου κοπαδιού από την λίμνη των Ιωαννίνων είναι χρονικά μικρό. Πρόκειται άλλωστε για ένα είδος της άγριας πανίδας που προτιμά περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα. Οι εικόνες που κατέγραψε στην Παμβώτιδα ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης είναι όντως εντυπωσιακές.

Η βαρβάρα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη πτηνών με τα χαρακτηριστικά χρώματα του πτερώματός της. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πουλί, όπου κυριαρχούν πολλά και σαφώς οριοθετημένα χρώματα έτσι, ώστε δύσκολα να συγχέεται με άλλα είδη.
Πετούν χαμηλά πάνω από το νερό, με σχετικά αργά φτεροκοπήματα αλλά τα μεγάλα σμήνη ταξιδεύουν ως επί το πλείστον σε ακανόνιστη γραμμή ή σχηματισμούς τόξου.
 Όταν πετούν, είναι εύκολο να αναγνωριστούν, κυρίως λόγω του γενικότερου λευκού χρώματος των πτερύγων τους που, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με το πράσινο κάτοπτρο.
Είναι από τις σπάνιες φορές που ένα τόσο μεγάλο κοπάδι φτάνει στα νερά της λίμνης και εξ ίσου σπάνια η καταγραφή τόσο εντυπωσιακών εικόνων.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου