«Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: δεν γνώριζα» | Epirus World

«Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: δεν γνώριζα»

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιατον θάνατο του κορυφαίου φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη, σε ηλικία μόλις 59 ετών.
Πολυβραβευμένος και υπεύθυνος του πρακτορείου Reuters τα τελευταία 30 χρόνια βρέθηκε και κατέγραψε με τη φωτογραφική του κάμερα τα μέτωπα του πολέμου, της φτώχειας και της δυστυχίας σε όλο τον κόσμο.
«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία και να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: δεν γνώριζα» είχε πει ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της φωτογραφικής του ματιάς αλλά και την εξήγηση για το ρίσκο του θανάτου που έπαιρνε στις εμπόλεμες ζώνες. Από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ, την εξέγερση στην Αίγυπτο και πρόσφατα την προσφυγική κρίση, κάθε εικόνα του Γιάννη Μπεχράκη αξίζει πολύ περισσότερο από χίλιες λέξεις.
Ειδικά ο τρόπος που κατέγραψε την προσφυγική κρίση, το 2016, έφερε στον Γιάννη Μπεχράκη το Βραβείο Πούλιτζερ. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του έκαναν τον γύρο του κόσμου και ευχόμαστε να δικαιώσουν την πίστη του ότι «Μια φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο».
«Μια μεγάλη απώλεια, ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο του φωτορεπορτάζ. Μένει ως παρακαταθήκη το μοναδικό έργο που άφησε, τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής», τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου