Independent και Bloomberg για τις τελευταίες εξελίξεις με την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων | Epirus World

Independent και Bloomberg για τις τελευταίες εξελίξεις με την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων

«Η "Μακεδονία" αλλάζει επισήμως την ονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία μετά από μακροχρόνια διαμάχη με την Ελλάδα», γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent. «Η συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ για να τερματίσει τη διαμάχη για την ονομασία που διαρκούσε δεκαετίες. Η χώρα που ήταν γνωστή ως "Μακεδονία" άλλαξε επισήμως το όνομά της, σε μια προσπάθεια να τερματίσει μια μακροχρόνια διαμάχη με τη γειτονική Ελλάδα. Η αλλαγή ονόματος, η οποία συμφωνήθηκε πέρυσι, άρχισε να ισχύει την Τρίτη σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών» γράφει η βρετανική εφημερίδα. «Μόλις ανταλλάξαμε την τελευταία ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ» δήλωσε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ , υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
«Μπορεί σήμερα να είναι η αρχή μιας μακράς φιλία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».
«Για χρόνια η "Μακεδονία" ήταν διεθνώς γνωστή ως ΠΓΔΜ - Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - για να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας. Στις 17 Ιουνίου 2018 υπογράφηκε συμφωνία στα σύνορα των δύο χωρών ότι η αλλαγή ονόματος θα προχωρήσει. Μόλις 10 ημέρες αργότερα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα. Στις 6 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο στο οποίο επιτρέπουν στη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στη συμμαχία. Η ιστοσελίδα της κυβέρνησής της και τα προφίλ των κοινωνικών μέσων αναγράφουν πλέον Βόρεια Μακεδονία», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Bloomberg: Αλλάζουν όλα στη Βόρεια Μακεδονία

«Η πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία δεν γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εξαιτίας της διαμάχης της για την ονομασία της με την Ελλάδα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί νέα επίσημη ονομασία μετά την επίτευξη συμφωνίας που της ανοίγει τις πόρτες στην ένταξή της στη Δύση», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
«Προσθέτοντας έναν γεωγραφικό όρο, η «Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας» ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τις πινακίδες στα σύνορα και στα αεροδρόμια εντός τριών ημερών. Η χώρα τα αλλάζει όλα, θα αρχίσει να εκδίδει νέες πινακίδες κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες και θα τυπώσει νέα χαρτονομίσματα του χρόνου. Η  Ελλάδα έως τώρα αντιτίθετο στη χρήση του όρου «Μακεδονία» κατηγορώντας τη γειτονική χώρα για εδαφικές διεκδικήσεις. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν αλλά μπορούμε και θα δημιουργήσουμε το μέλλον της φιλίας μας, της εταιρικής μας σχέσης και της συνεργασίας. Μακάρι η σημερινή μέρα να γίνει η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ . Η αλλαγή της ονομασίας αποτελεί νίκη για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ , που ανήλθε στην εξουσία 18 μήνες πριν, με τη δέσμευση ότι θα επιτύχει συμφωνία με την Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την ένταξη της χώρας την περασμένη βδομάδα και ο Ζάεφ τώρα ελπίζει ότι θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο.
Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα εξέφρασε την περηφάνια της καθώς για πρώτη φορά συμμετείχε σε συνεδρίαση ομολόγων της στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η χώρα της «απέδειξε πώς η αλλαγή είναι δυνατή εάν υπάρχει πολιτική ηγεσία». Η μικρή βαλκανική χώρα άλλαξε χθες την ονομασία της από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία». Θα γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος αργότερα μέσα στο έτος ή στις αρχές του 2020 μόλις οι κυβερνήσεις των χωρών μελών εγκρίνουν το πρωτόκολλο προσχώρησης. Μέχρι τότε μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου