Η Πρέβεζα μετρά τις ζημιές που προκάλεσε ο εγκέλαδος | Epirus World

Η Πρέβεζα μετρά τις ζημιές που προκάλεσε ο εγκέλαδος

Περισσότερες, από τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο εγκέλαδος στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Όπως μαρτυρούν οι εικόνες, ο σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4:26 τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 16χλμ Δυτικά της Πρέβεζας, προκάλεσε ζημιές σε οικίες, επιχειρήσεις αλλά και σε σχολεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε αρκετά σπίτια κυρίως επί της Οδού Νικοπόλεως (κοντά στο γήπεδο), προκλήθηκαν ρωγμές και έπεσαν σοβάδες.

Στο κοιμητήριο της πόλης έπεσε μεγάλο μέρος του τοιχίου, ενώ αρκετά είναι τα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλά σχολεία. Στις σχολικές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Πρέβεζας  συγκεκριμένα, κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής.

Από την μανία του Εγκέλαδου δεν γλύτωσε και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, όπου έπεσε κομμάτι σοβά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν άλλες ζημιές.

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζαν με το πρώτο φως της μέρας τα περισσότερα super market της περιοχής, καθώς μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων έπεσε από τα ράφια.


Ζημιές καταγράφηκαν και σε κατοικίες και επιχειρήσεις στον Μύτικα Πρέβεζας, ενώ η εικόνα με την κατολίσθηση στην παραλία του Φάρου είναι χαρακτηριστική του μεγέθους του σεισμού.


Από νωρίς το πρωί κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποιούν αυτοψία στα σχολεία του Δήμου αλλά και σε κτίρια που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους υπέστησαν ζημιές, ενώ δεκάδες είναι οι πολίτες που έσπευσαν στο Δημαρχείο της πόλης για να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες ή οι επιχειρήσεις τους.
Την ίδια ώρα συγκλήθηκε συνεδρίαση της  αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για την εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρουσιάζει τελευταία η περιοχή μας. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας σε Αθηναϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, λέγοντας πως πρόκειται για σεισμό που προέρχεται από το βόρειο άκρο του ρήγματος της Λευκάδας, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή δίνει τέτοιους σεισμούς και εντάσσεται σε μια φυσιολογική δραστηριότητα.
Ο  διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, τονίζοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελεντης, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στην Δυτική Ελλάδα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου