Ημερίδα για την επανεκκίνηση της δημιουργίας Μουσείου Ιστορίας της Πρέβεζας | Epirus World

Ημερίδα για την επανεκκίνηση της δημιουργίας Μουσείου Ιστορίας της Πρέβεζας

Επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας χθες  Σάββατο 23  Φεβρουαρίου 2018 το απόγευμα στην  Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με τίτλο: « Μορφή του Σύγχρονου Μουσείου-Μουσείο Ιστορίας της Πρέβεζας» και  ομιλητές  τον Θωμά Τσουκαλά Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγο,  τον Νικόλαο Λιανό καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Γεώργιο Παπακωσταντίνου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θράκης και  την Ασπασία Λούβη Αρχαιολόγο-Βυζαντινολόγο .
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζας Κώστας Λογοθέτης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε μεταξύ άλλων : «Κεφαλαιοποιώντας τα συμπεράσματα της σημερινής επιστημονικής ημερίδας όλοι μαζί με υπευθυνότητα, με πίστη, με θέληση και  προγραμματισμό να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός μουσείου ιστορίας της πόλης μας »
Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή στην προσπάθεια του συλλόγου από το 2011 και στην επιστολή που απέστειλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ιστορική απόφαση της δημιουργίας του Μουσείου Ιστορίας και αφού δεν πάρθηκε καμία απόφαση τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν, προχώρησαν στη συγκρότηση  μιας ομάδας εργασίας από μέλη του συλλόγου για την επανεκκίνηση του θέματος.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν δύο προτάσεις για την εγκατάσταση του Μουσείου Ιστορίας της πόλης μας , η μία αφορά τον παλαιό ναό  που βρίσκεται στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα και η άλλη τη Οικία Αθανασιάδη που βρίσκεται πάνω από το εμπορικό πεζόδρομο .
Ο πρώτος ομιλητής ο Θωμάς Τσουκαλάς Αρχιτέκτονας-Μουσειολόγος, έκανε μια συγκριτική μελέτη των δύο κτισμάτων  καταλήγοντας στα εξής συμπεράσματα  :
Το κτίσμα του Παλαιού Ναού βρίσκεται σε κατάσταση  εγκατάλειψης με περιορισμένη μορφή και έκταση , σε μια περιοχή χωρίς κίνηση έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης  και εντός ενός εγκαταλειμμένου χώρου έστω και  αν αποτελεί μέρος ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού ανάπλασης του ιστορικού Κάστρου του Αγίου Ανδρέα .
Η Οικία Αθανασιάδη  από την άλλη ,είναι ένα κτίριο σε πλεονεκτικότερη θέση εντός ενός αναπτυγμένου και εξελισσόμενου εμπορικού και ιστορικού κέντρου ,με  μια μορφή που προδιαθέτει για τη φιλοξενία του μουσείου έστω και χωρίς τη δυνατότητα μελλοντικής χωρικής επέκτασης εντός των ορίων της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας .
Μετά την σύγκριση των δεδομένων και των στοιχείων των δύο κτισμάτων  σύμφωνα με τον κύριο Τσουκαλά , τη βέλτιστη επιλογή για την εγκατάσταση του Μουσείου Ιστορίας της Πρέβεζας αποτελεί η Οικία Αθανασιάδη.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κ.Μπάρκας, ο  Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης, , μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες  οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις στο τέλος της εκδήλωσης .
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου