Επιστροφή φόρου σε 1.000.000 πολίτες: Ποιοι και πώς θα πάρουν τα χρήματα | Epirus World

Επιστροφή φόρου σε 1.000.000 πολίτες: Ποιοι και πώς θα πάρουν τα χρήματα

Εκατοµµύρια παντρεµένες γυναίκες θα λάβουν φέτος το δικό τους εκκαθαριστικό σηµείωµα, αποκτώντας ουσιαστική φορολογική αυτονοµία από τους συζύγους.
«Ξηλώνοντας» ένα από τα πιο αναχρονιστικά χαρακτηριστικά του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων, η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων προχώρησε από φέτος στον πλήρη διαχωρισµό της βεβαίωσης του φόρου εισοδήµατος.
Τι σηµαίνει αυτό;
Αυτό φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στη σχέση των παντρεµένων γυναικών αλλά και των συζύγων τους µε την εφορία κατά την εκπλήρωση της πιο συνηθισμένης ετήσιας φορολογικής υποχρέωσης, δηλαδή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Συγκεκριμένα:
Φέτος περίπου 2,6 εκατ. παντρεμένες γυναίκες που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση µε τον σύζυγό τους θα λάβουν το δικό τους εκκαθαριστικό σηµείωµα. Το εκκαθαριστικό σηµείωµα, εφόσον διαθέτουν δικούς τους προσωπικούς κωδικούς στο Taxisnet, θα µπορούν να το δουν µόνο οι ίδιες.
Ο συνολικός αριθµός των φορολογουµένων που έλαβε πέρυσι πιστωτικό εκκαθαριστικό ανήλθε στους 785.000. Φέτος µε τον διαχωρισµό των εκκαθαριστικών των ζευγαριών ο αριθµός των φυσικών προσώπων που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατοµµύριο.
Ο συνολικός αριθµός των εκκαθαριστικών που πρόκειται να εκδοθούν φέτος θα φτάσει στο ύψος-ρεκόρ των 8,9 εκατ. έναντι 6,2 εκατ. που εκδόθηκαν πέρυσι.
Νωρίτερα τα χρήµατα
Φέτος ο συνδυασµός διαχωρισµού των εκκαθαριστικών των ζευγαριών και της έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα θα οδηγήσει και σε καταβολή των επιστροφών φόρου νωρίτερα από ποτέ. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων, το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναµένεται να ανοίξει το αργότερο έως τα µέσα Μαρτίου. Αυτό σηµαίνει ότι οι φορολογούµενοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Μαρτίου και το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό, θα δουν το ποσό της επιστροφής του φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασµό πιθανότατα και εντός του Απριλίου. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να εµφανιστεί για πρώτη φορά το εξής «φαινόµενο».
Η σύζυγος να εισπράττει στον τραπεζικό της λογαριασµό την επιστροφή φόρου τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ο σύζυγος να ξεκινά να πληρώνει τον δικό του φόρο εισοδήµατος από τον Ιούλιο.
Ηµερολόγιο πληρωµής
Σε ό,τι αφορά το ηµερολόγιο της πληρωµής του φόρου εισοδήµατος, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή φέτος. Αν και εξετάστηκαν σενάρια για το σπάσιµο της πληρωµής του φετινού χρεωστικού εκκαθαριστικού σε περισσότερες, αλλά µηνιαίες δόσεις, τελικά κρίθηκε σκόπιµο να µην προκληθεί περισσότερη σύγχυση στους φορολογούμενους.
Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί και φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως αν είναι παντρεμένοι ή όχι, θα πρέπει να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση αριθμό τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να τους επιστραφεί τυχόν επιστρεφόμενο ποσό φόρου. Στις περιπτώσεις κοινής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ αν έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει αυτός να δηλωθεί και από τους δύο.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου