Η διοίκηση και η οργάνωση της Πρέβεζας τον 18ο αιώνα σε έναν τόμο που βάζει σε νέα βάση την ιστορική έρευνα στην πόλη μας | Epirus World

Η διοίκηση και η οργάνωση της Πρέβεζας τον 18ο αιώνα σε έναν τόμο που βάζει σε νέα βάση την ιστορική έρευνα στην πόλη μας

Ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ της Ιστορίας της Πρέβεζας, αυτό της διοίκησης και της οργάνωσης της πόλης κατά τον 18ο αιώνα, συμπληρώνεται με την καταγραφή του αρχείου των Βενετών προβλεπτών, που εκδόθηκε σε έναν τόμο 500 και πλέον σελίδων από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο οποίος παρουσιάστηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου,  και διανεμήθηκε δωρεάν σε όσους βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πρέβεζας Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Κ. Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, Αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παππάς, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Μπούρης.
Η παρουσίαση του βιβλίου για το Αρχείο της Βενετικής Διοίκησης της Πρέβεζας το οποίο σώζεται στο τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους του Νομού Λευκάδας, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις κ. Νίκου Καράμπελα, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας για τις αποφάσεις και τις αποτελεσματικές του ενέργειες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην έκδοση αυτού του σημαντικού τόμου, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς την ιστορικό κα Χριστίνα Παπακώστα για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της μελέτης της.

Μιλώντας για την Βενετοκρατία, ο κ. Καράμπελας εξήγησε τι σημαίνει ο όρος «προβλεπτής». Οι προβλεπτές ήταν οι διοικητές της περιοχής, οι εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, όπως είναι σήμερα οι Αντιπεριφερειάρχες. Ήταν εκείνοι που επέτρεπαν, ότι προβλέπονταν από τους νόμους τα 80 χρόνια ( από το 1718 μέχρι το 1797) που η  Πρέβεζα ήταν υπό την κυριαρχία της Βενετίας . Η περίοδος αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, θεωρείται από τους Ιστορικούς ερευνητές ως εποχή ανάπτυξης και σχετικής ευημερίας για την πόλη της Πρέβεζας. Μια ένδειξη της ανάπτυξης αυτής ήταν ο επταπλασιασμός του πληθυσμού της σε αυτά τα 80 χρόνια.
Εξηγώντας το πως ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του σημαντικού αρχείου είπε :

«Όταν η κα Χριστίνα Παπακώστα, μία εξαίρετη Ιστορικός, η οποία έχει εντρυφήσει στην Βενετοκρατία και έχει ερευνήσει τα αρχεία της Βενετίας για χρόνια, ταξινομούσε και οργάνωνε τα αρχεία της Λευκάδας, έφερε στο φως και το αρχείο των προβλεπτών της Πρέβεζας. Με κάλεσε τότε και πήγα στην Λευκάδα. Είδα τον όγκο του Πρεβεζάνικου αρχείου και μου περιέγραψε γενικά το περιεχόμενο του. Θεώρησα επιβεβλημένη την καταγραφή του, για να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει ώστε, να γίνει ευκολότερη η όποια μελλοντική μελέτη του. Η ανταπόκριση της Περιφέρειας Ηπείρου στο πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, στη πρόταση μας να μελετηθεί και καταγραφεί πλήρως το διοικητικό αρχείο της Βενετσιάνικης Πρέβεζας, ήταν άμεση και θετική.Χρειάζεται έναν ευρύ νου για να πιστεύει κάποιος, ότι η ανάπτυξη, η προβολή και η ευημερία μιας Περιφέρειας, δεν έρχεται μόνο από μονάδες παραγωγής του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά και από την αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, έχοντας έναν τέτοιο ευρύ νου, αξιοποιεί το πολιτισμικό απόθεμα, που η περιοχή μας διαθέτει άφθονο. Το απέδειξε όχι μόνο στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Δικτύου των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου που πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την συνεργασία και του Διαζώματος, αλλά και με το μικρότερο πρόγραμμα μελέτης του Αρχείου των Βενετών προβλεπτών, που ως απτό αποτέλεσμα τον τόμο που παρουσιάζουμε. Από την άλλη πλευρά, την επιστημονική, η Πρέβεζα έχει την τύχη με την ιστορία της να ασχολείται η κα Χριστίνα Παπακώστα,η οποία όχι μόνο μελετά στα αρχεία της Βενετίας για χρόνια, αλλά έχει εξοικειωθεί στην ανάγνωση των χειρογράφων της εποχής και έτσι η μεταγραφή τους και η μελέτης τους είναι για αυτήν σχετικά εύκολο ζήτημα. Πέραν από τις ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται και οι ενημερωμένοι και οι επίμονοι και οι σχολαστικοί ερευνητές για να έχουμε το αποτέλεσμα που εμπεριέχεται στον παρουσιαζόμενο τόμο. Θέλω να επισημάνω και να τονίσω ότι το πόνημα της κ. Παπακώστα βάζει σε νέες βάσεις την ιστορική έρευνα της Βενενοκρατίας της Πρέβεζας. Όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό το άμεσο μέλλον θα αποδείξει την αλήθεια του.»

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν και πρόκειται να γίνουν και είπε μεταξύ άλλων πως «Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας και να διδασκόμαστε από αυτή, να γνωρίζουμε τα ήθη και τα έθιμα μας. Πιστεύω ότι η ανάδειξη των μνημείων είναι ένα έργο καθαρά αναπτυξιακό, το οποίο θα φέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στην περιοχή.»

Ο καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Εφορείας Γενικών Αρχείων του Κράτους Νικόλαος Καραπιδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Βενετοκρατία, διότι από τις περιοχές που πέρασε, διέσωσε πράγματα που αλλιώς δεν θα είχαν διασωθεί. Ο κ. Καραπίδης τόνισε ότι η Ελιά είναι ένα βενετικό δώρο στην Ελληνική Ιστορία, ως προς την εξαγωγή του λαδιού και την εντατικοποίηση της παραγωγής του για τις βιομηχανίες του σαπουνιού και της υφαντουργίας, ενώ χαρακτήρισε τον Ελαιώνα της Πρέβεζας «κόσμημα».
Ο Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας και Διδάσκων στην ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών κ.Δημοσθένης Δόνος , σημείωσε πως το βιβλίο της κας Παπακώστα η οποία μας παραδίδει μια αναλυτική περιγραφή των 92 φακέλων των Προβλεπτών της Πρέβεζας , προσφέρει τα στοιχεία που απουσίαζαν για την ιστορία της Πρέβεζας, ενώ στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τα τοπικά αρχεία Πρέβεζας των Γενικών Αρχείων του Κράτους  στη διάσωση του αρχειακού πλούτου της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Δόνο, η κα Παπακώστα ενσωματώνει στο κείμενο της ισότιμα και με κριτικό πνεύμα τα πορίσματα τόσο των ακαδημαϊκών ιστορικών, όσο και των τοπικών λογίων θεραπεύοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των δύο ιστοριογραφικών παραδόσεων, ενώ η μελέτη αυτή θα κατέχει κεντρικό ρόλο μιας ευοίωνης διαδρομής των Βενετικών σπουδών της Πρέβεζας.  Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι και άλλες σήμερα ακόμη αφανείς περίοδοι της ιστορίας της πόλης, όπως η οθωμανική περίοδος -το αρχειακό εκτόπισμα της οποία είναι μεγάλο αλλά ακόμη άγνωστο -θα έχουν ανάλογη τύχη.
Ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης – διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, εστίασε στο περιεχόμενό του βιβλίου και στη συνέχεια ανάπτυξε κάποιες σκέψεις που του προκάλεσε το διάβασμά του.
Τέλος,  η κα Χριστίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στους λόγους που ασχολήθηκε με την ιστορία των Βενετικών Ηπειρωτικών εξαρτημάτων, περίγραψε τις διαδικασίες που χρειάστηκαν μέχρι την έκδοση του βιβλίου και τόνισε πως στόχος ήταν να προσφέρει ένα κλειδί και ένα μίτο σε όλους εκείνους που ήθελαν να καταπιαστούν με την ιστορία της Πρέβεζας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου