Η εκκλησία μας τιμά στις 18 Ιανουαρίου τον Άγιο Αθανάσιο | Epirus World

Η εκκλησία μας τιμά στις 18 Ιανουαρίου τον Άγιο Αθανάσιο

Δύο ιστορικοί Ναοί σε Στεφάνη και στην πόλη της Πρέβεζας θα ανοίξουν τις πύλες τους για τους πιστούς

Δυο ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορίας Ναοί ο Άγιος Αθανάσιος στην Στεφάνη και ο Άγιος Αθανάσιος στην Πρέβεζα θα αποτελέσουν για την Iερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης επίκεντρο του εορτασμού στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου την Πέμπτη ( παραμονή ) και την Παρασκευή ημέρα της γιορτής του Αγίου .Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Χρυσόστομος την Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα θα παραστεί στον Εσπερινό του Αγίου Αθανασίου της Στεφάνης. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου του χωριού, δεσπόζει σε ένα ύψωμα πάνω από το χωριό. Ο ναός είναι χτισμένος τον 17ο αιώνα με υπέροχες τοιχογραφίες σε όχι και τόσο καλή κατάσταση. Η σημερινή μορφή του ναού είναι η Τρίτη, αφού τις προηγούμενες δυο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του αναγράφεται η χρονολογία 1867. Την Παρασκευή το πρωί ανήμερα της γιορτής ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην οδό 21ης Οκτωβρίου στην Πρέβεζα. Ο πανέμορφος Ναός ,που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και ξεχωρίζει για τις σπάνιες τοιχογραφίες που κοσμούν την ξύλινη οροφή του αλλά και ολόκληρο το εσωτερικό του, αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν την πόλη της Πρέβεζας. Στο μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων του 1780 στον κυρίως ναό, ακολουθείται η εικονογραφική παράδοση του 16ου και 17ου αιώνα στην Ήπειρο, ενώ σε άλλες παραστάσεις, κυρίως από τις σκηνές των Παθών, εντοπίζονται έκδηλες δυτικές επιδράσεις. Η Ουρανία ( ο θόλος) του Αγίου Αθανασίου διακοσμείται με σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και είναι επηρεασμένη από αντίστοιχη διακόσμηση των ξύλινων οροφών ναών των Επτανήσων.

Φωτο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Στεφάνης από το βιβλίο του αείμνηστου Μιχάλη Κωστακιώτη "Εκκλησίες και Μοναστήρια Βορειοδυτικής Ελλάδας"
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου