Στον πανέμορφο Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Πρέβεζα θα τιμηθεί στις 18 Ιανουαρίου η μνήμη του Αγίου | Epirus World

Στον πανέμορφο Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Πρέβεζα θα τιμηθεί στις 18 Ιανουαρίου η μνήμη του Αγίου

Τις πύλες του για τους πιστούς θα ανοίξει την Πέμπτη 17 (για την τέλεση του Εσπερινού) και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ανήμερα της μνήμης του Αγίου (για την Θεία Λειτουργία) ένας από τους ομορφότερους Ναούς της Πρέβεζας , ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στην οδό 21ης Οκτωβρίου. Ο Ναός είναι καθημερινά επισκέψιμος λειτουργώντας όμως ως Μουσείο, στην γιορτή του Αγίου Αθανασίου τελείται κανονικά η λειτουργία μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την πόλη και σε κάθε τουριστικό αφιέρωμα που γίνεται στην Πρέβεζα (ακόμη και αυτό της εφημερίδας Guardian) χαρακτηρίζεται ως ένα από τα “αξιοθέατα” που πρέπει κανείς να δει.

Ο Ναός αποτελεί πραγματικό κομψοτέχνημα. Είναι μονόχωρη βασιλική, με ημικυκλική κόγχη ανατολικά. Ακολουθεί δηλαδή έναν αρχιτεκτονικό τύπο ιδιαίτερα διαδεδομένο στα Επτάνησα. Το εσωτερικό του ναού έχει τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στο 1780, σύμφωνα με την σχετική επιγραφή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η οροφή της εκκλησίας, όπου σε διάχωρα έχουν τοποθετηθεί ζωγραφιστοί πίνακες με σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, τα Θαύματα του Χριστού κ.α. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, τα διάστυλα του κάτω μέρους είναι ζωγραφισμένα κατά την επτανησιακή συνήθεια. Επίσης στην εκκλησία σώζονται αξιόλογες εικόνες επτανησιακής τέχνης.
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου