ΜΕΘ Παίδων… Ένα δύσκολο εγχείρημα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο | Epirus World

ΜΕΘ Παίδων… Ένα δύσκολο εγχείρημα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Κρίσιμες αποφάσεις για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η συζήτηση βέβαια έρχεται από το παρελθόν όπως και το αίτημα για την ίδρυση της ΜΕΘ που θα νοσηλεύει παιδιά. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι απλό… Ήδη στο Νοσοκομείο οι συζητήσεις και ξεκίνησαν και στην τελευταία ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από την λειτουργία της Κλινικής.

Μέχρι και σήμερα τα περισσότερα περιστατικά από τα Γιάννινα και την υπόλοιπη Ήπειρο που χρίζουν τέτοιας θεραπείας μεταφέρονται στην Πάτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν τα νοσοκομεία τα περιστατικά αυτά είναι πολύ περιορισμένα.

Κι αν στο παρελθόν η μετακίνηση προς την Πάτρα ήταν χρονοβόρα –ίσως να εγκυμονούσε και κινδύνους- σήμερα με την ολοκλήρωση και την λειτουργία της Ιόνιας Οδού οι παράγοντες αυτοί έπαψαν να υφίστανται.

Παλιότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είχε ληφθεί απόφαση να εξασφαλιστούν δυο κλίνες στην νέα πτέρυγα  ώστε να αξιοποιηθούν ως ΜΕΘ Παίδων. Μόνο που το θέμα δεν είναι τόσο απλό και δεν εξαρτάται μόνο από τις υποδομές αλλά πρωταρχικό στοιχείο είναι το προσωπικό που πρέπει να είναι εξειδικευμένο και να έχει την ανάλογη εμπειρία. Κάτι που σήμερα δεν υπάρχει στην περιοχή.

Με αυτό ως γνώμονα η σημερινή διοίκηση πραγματοποίησε διευρυμένη σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων κλινικών αλλά και με την συμμετοχή του Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου της Πάτρας προκειμένου να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα και οι προοπτικές αυτού του εγχειρήματος. Μια απόφαση που δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία αλλά χρειάζεται να βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα για να διασφαλιστεί η εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης όπως τόνισε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης.

Και το μεγαλύτερο ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη είναι η εμπειρία του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Και ενδεικτική της δυσκολίας με βάσει τις προδιαγραφές που απαιτούνται της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας ήταν η πρόταση του Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων Πατρών ότι ίσως, λόγω και του μικρού αριθμού περιστατικών, είναι πιο ωφέλιμη και συμφέρουσα η αγορά ενός ελικοπτέρου για διακομιδές σε χρόνο ρεκόρ παρά το άνοιγμα και η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. 

Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα έχει συνάντηση για το εν λόγω θέμα και με την πολιτική ηγεσία  καθώς η οποία απόφαση θα πρέπει να συμβαδίζει και με τον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου