Να σας τα πούμε; Καλά Χριστούγεννα - Τι σημαίνουν τα Κάλαντα | Epirus World

Να σας τα πούμε; Καλά Χριστούγεννα - Τι σημαίνουν τα Κάλαντα

Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα να έχουμε όλοι, υγεία, χαρά, ευτυχία, ελπίδα, κουράγιο και ότι ο καθένας από εμάς ποθεί αυτές τις γιορτινές μέρες.

Χριστούγεννα και γεννιούνται σε όλους ελπίδες για κάτι καλύτερο που επιθυμούμε να φέρει ο νεογέννητος Χριστός.

Ας θυμηθούμε αυτές τις μέρες πρόσωπα, συγγενείς, φίλους γείτονες μοναχικούς που χρειάζονται και αυτοί ένα απλό Χρόνια Πολλά! Καλά Χριστουγέννα.

Η γέννηση του Χριστού ας γεννήσει στον κάθε ένα από εμάς ότι επιθυμεί

Για την Ελλάδα μας τα Χριστούγεννα, να φέρει ότι καλύτερο μετά την μεγάλη τραγωδία στο Μάτι, με τους άστεγους, με θανάτους από φωτιά στην προσπάθεια να ζεσταθούν, αλλά και με τα τόσα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας και μας πληγώνουν, ελπίζουμε και θα τα καταφέρουμε δεν το βάζουμε κάτω ότι και αν αντιμετωπίζουμε ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο θα γυρίσει και όλα θα είναι καλύτερα.

Ο "μικρός" Χριστός να δώσει σε όλους την δύναμη να αλλάξουμε όλα όσα μας "μαυρίζουν"¨την ζωή μας

Κάλαντα

Ποιός δεν έχει βγει στον δρόμο με το μεταλλικό τριγωνάκι ανά χείρας για να πει τα κάλαντα; Το κυριότερο έθιμο της ημέρας, μέσα από τα βάθη των αιώνων!

Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα. Η ιστορία τους συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα, καθώς έχουν βρεθεί γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα, ενώ σε διάφορες παραστάσεις απεικονίζονται παιδιά της εποχής που κρατούν ομοίωμα καραβιού ή κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί και τραγουδούν για τον ερχομό του θεού Διονύσου.

Τα κάλαντα απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία και διαδόθηκαν ευρύτατα τον 13ο αιώνα, στη Ρώμη, ενώ την εποχή του Βυζαντίου κρατούσαν ραβδιά, ή φανάρια, ή ομοιώματα πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τραγουδώντας, συνόδευαν το τραγούδι με κρούση τριγώνου ή τυμπάνου.

Τι είναι, όμως, τα κάλαντα;

Πρόκειται για τραγούδια με ευχές για τον νοικοκύρη και την οικογένειά του, που στόχο έχουν να φέρουν ένα μήνυμα (π.χ. την Γέννηση του Χριστού) και συνδέονται με τη λαϊκή αντίληψη πως η απαγγελία τους έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία.

Για να συγκινήσουν τον νοικοκύρη και να πάρουν μεγαλύτερη αμοιβή, τα εν λόγω τραγούδια είναι γεμάτα με επαίνους και χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και την οικογένειά του! Ωστόσο, η αμοιβή δεν ήταν τα χρήματα, όπως γίνεται στις μέρες μας, αλλά διάφορα κεράσματα -όπως ψωμάκια, κάστανα, καρύδια, μήλα, κυδώνια, κρασί και λουκάνικα- τα οποία έμπαινα στο γιορτινό φαγοπότι.

Εκτός από το «Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας…», σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν παραλλαγές, μερικές από τις οποίες μπορείς να ακούσεις στα βίντεο που σου παραθέτουμε!
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου