Γιάννενα: Σε κατάληψη η Πρυτανεία.. Μέριμνα για την φοιτητική στέγη | Epirus World

Γιάννενα: Σε κατάληψη η Πρυτανεία.. Μέριμνα για την φοιτητική στέγη

Σε κατάληψη βρίσκεται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από μέλη φοιτητικών συλλόγων που διαμαρτύρονται για τα στεγαστικά προβλήματα που καταγράφονται. Κατά την κατάληψη δεν έλειψε η ένταση με μέλη της Πρυτανείας, γεγονός που καυτηριάζεται με σχετική ανακοίνωση στην οποία με νόημα τονίζεται πως «η διοίκηση δεν θα συνηγορήσει ούτε θα ανεχθεί αυθαίρετες συμπεριφορές». Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα μέλη φοιτητικών συλλόγων διαμαρτυρήθηκαν τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης έγινε έντονο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η Πρυτανεία αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες αυτές προχωρά και φέτος στην μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ επαναφέρει το αίτημά της προς το Υπουργείο Παιδείας για έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη φοιτητική μέριμνα και να προχωρήσει η ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας, σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας τονίζεται ότι η φοιτητική μέριμνα διέπεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό καθορίζει με σαφήνεια τους δικαιούχους των παροχών, με βάση εισοδηματικά και ανθρωπιστικά κριτήρια.

Αυτά τα κριτήρια αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο η συντεταγμένη Πολιτεία αντιλαμβάνεται την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόνοια για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Η πρυτανική αρχή συζητά και συνδιαλέγεται με τους φοιτητές στο επίπεδο της Συγκλήτου για όλα τα θέματα που τους αφορούν, τόσο βιοτικά όσο και ακαδημαϊκά. Ωστόσο, ο διάλογος αυτός βρίσκεται εντός των πλαισίων που ορίζουν οι θεσμοί και οι νόμοι της Πολιτείας. Περιθώριο για παραβίαση των κανόνων δεν υπάρχει, διότι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερη εύνοια για μία ή περισσότερες ομάδες εις βάρος άλλων.

«Η διοίκηση δεν θα συνηγορήσει ούτε θα ανεχθεί αυθαίρετες συμπεριφορές», επισημαίνεται σε αυστηρό τόνο στην ανακοίνωση, μετά το κλίμα έντασης που προκλήθηκε κατά την κατάληψη.

Η νέα Πρυτανεία μεσολαβεί και θα συνεχίσει να μεσολαβεί προς την αυτοδιοικητική αρχή, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών, για να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμη και μη δικαιούχων φοιτητών, το οικογενειακό εισόδημα των οποίων διαφέρει ελάχιστα από εκείνο των τυπικά δικαιούχων. Προφανώς, εγγύηση γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εκ μέρους του Πανεπιστημίου, αλλά το Ίδρυμα θα υποστηρίξει θερμά κάθε διεκδίκησή τους από την Πολιτεία σε ό,τι αφορά την αύξηση της δαπάνης για τη φοιτητική μέριμνα.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου