Χ. Σπίρτζης: Με οδηγό την Πλάκα… η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου! | Epirus World

Χ. Σπίρτζης: Με οδηγό την Πλάκα… η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου!

Με οδηγό την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Γέφυρα της Πλάκας και με εφόδια την εμπειρία που αποκτήθηκε, μπαίνουν τα θεμέλια για να αναστηλωθεί η γέφυρα Κοράκου, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης που για αιώνες ένωνε την Ήπειρο με την Θεσσαλία. Σε μία μεγάλη εκδήλωση που έγινε δίπλα στον Αχελώο και στα απομεινάρια των ιστορικών μνημείων, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία καθώς και την χρηματοδότηση του έργου από πόρους του Υπουργείου Υποδομών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε πριν από 503 χρόνια και καταστράφηκε πριν από 69, σε μία ταραγμένη περίοδο για την Ελλάδα.
Με βάση την συνεργασία που αναπτύχθηκε για την αναστήλωση της Πλάκας, θα προχωρήσουν τα επόμενα βήματα, όπως τα περιέγραψε ο Χρήστος Σπίρτζης, ώστε η γέφυρα, τα κτίρια και τα μονοπάτια να ανακτήσουν τον ιστορικό τους ρόλο.
«Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε το χρέος μας, να αναστηλώσουμε το γεφύρι, τα πέτρινα κτίρια που βρίσκονται εδώ και να αποκατασταθούν τα μονοπάτια που υπήρχαν. Να ξαναχτίσουμε δηλαδή, ενιαία την υποδομή που ένωνε την Ήπειρο με την Θεσσαλία», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών.
Το μονότοξο γεφύρι του Κοράκου, που ένωνε την Ήπειρο με την Θεσσαλία είχε ύψος 26 μέτρων και άνοιγμα τόξου 49. Οι τεχνίτες της εποχής, πεντακόσια χρόνια πίσω έφτιαξαν ένα παράτολμο έργο που προκαλούσε θαυμασμό και ήταν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Για το γεφύρι δεν υπάρχουν ακριβείς αποτυπώσεις. Βασική πηγή πληροφοριών είναι παλιές φωτογραφίες και απ’ αυτές οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αντλήσουν στοιχεία για την μελέτη αναστήλωσης.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν όλοι οι φορείς που συνεργάστηκαν για την αναστήλωση της Πλάκας –Περιφέρεια, ΤΕΕ Ηπείρου, Δήμοι, ΕΜΠ- προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας νέας προγραμματικής σύμβασης.
Τα βήματα τα οποία θα ακολουθηθούν περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την προσωρινή στήριξη του πέτρινου κτιρίου που λειτουργούσε ως τελωνείο, υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ολοκλήρωση της μελέτης αναστήλωσης, έγκρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού, Τεχνικά Δελτία και δημοπράτηση.
Οι πόροι θα διατεθούν από το Υπουργείο Υποδομών και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019.
Ο Υπουργός εξήρε την προσπάθεια που έκανε ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να γνωστοποιήσει την κοιλάδα του Αχελώου και να συστρατεύσει δυνάμεις γύρω από το εγχείρημα της αναστήλωσης και έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη και το ΤΕΕ Ηπείρου για την συνεργασία ώστε να πάρει σάρκα και οστά η αναστήλωση της Πλάκας.
Για το ιστορικό γεφύρι μίλησε  η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας ,ενώ χαιρετισμό  απηύθυναν  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης  και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας εκ μέρους της Επιτροπής Στήριξης για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου .
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων από την Ευρώπη ,ενώ μετά το πέρας αυτής ο κ.Σπίρτζης πραγματοποίησε περιοδεία στην κοιλάδα του Αχελώου.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου