Περιβαλλοντικό Κέντρο στον Άγιο Βαρνάβα | Epirus World

Περιβαλλοντικό Κέντρο στον Άγιο Βαρνάβα

Nέες δυνατότητες στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής μας ανοίγονται με την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου -Λευκάδας, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει στο Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας (με την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας ο οποίος παραχώρησε τον χώρο).

Στόχος της κοινής αυτής προσπάθειας (η οποία εντάχθηκε στις 2 Αυγούστου με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ.Καχριμάνη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 100 χιλ. ευρώ) είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης δομής περιβαλλοντικής ενημέρωσης με ψηφιακό χαρακτήρα και τεχνολογικό εξοπλισμό που κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ο Φορέας όμως δεν σταματά εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας επόμενο βήμα είναι(σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας) η δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης στην περιοχή του Αγ. Βαρνάβα στον Λούρο το οποίο -εφόσον υλοποιηθεί- θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη ενός πανέμορφου σημείου του Δήμου με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Ο Φορέας ήδη "τρέχει" τις διαδικασίες για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ενώ οι προσδοκίες που υπάρχουν, με τη διεύρυνση πλέον και των γεωγραφικών ορίων του Φορέα, για την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας είναι πολλές.


Το παρόχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα είναι ένα σπουδαίο τμήμα της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Το τοπίο του κάτω ρου του Λούρου βρίσκεται στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού και στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Δ.Ε. Λούρου. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την εκτεταμένη ζώνη πλημμυρών του ποταμού Λούρου,της πηγές σκάλας, και το δάσος του Αγίου Βαρνάβα μαζί με τον ρύακα Ξηροπόταμο.

Είναι ένα ιερό άλσος που περιβάλλει τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα και σημαντικός βιότοπος που περιλαμβάνεται σε υγρότοπο διεθνούς σημασίας (περιοχή Ramsar), σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Natura 2000 και σε Εθνικό Πάρκο. Είναι θύλακας με σπάνιους οικότοπους παρόχθιων δασών και σύμπλεγμα ενδιαιτημάτων για σπάνια είδη φυτών και ζώων. Είναι προστατευόμενος χώρος δασικής αναψυχής και διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή αποκατάστασης του παρόχθιου δάσους.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου