Δικαστική δικαίωση για εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών.. Να πάρουν αναδρομικά τα κομμένα δώρα! | Epirus World

Δικαστική δικαίωση για εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών.. Να πάρουν αναδρομικά τα κομμένα δώρα!

Πρώτη νίκη για εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι διεκδικούσαν δικαστικά να τους καταβληθούν δώρα και επιδόματα αδείας, τα οποία περικόπηκαν σε εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων! Από το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου, 45 αορίστου χρόνου, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ήδη εκδόθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων, η οποία υποχρεώνει τον Δήμο να καταβάλλει τα ποσά που προβλέπονται και δεν έχουν παραγραφεί με το πέρας της διετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν στα πολιτικά δικαστήρια προσφυγές των μόνιμων υπαλλήλων οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν εντός του 2019.

Η αγωγή των 45 εργαζομένων είχε κατατεθεί στις 30 Μαρτίου του 2017.

Ο Δήμος αρνήθηκε την αγωγή ως αβάσιμη και ζήτησε την απόρριψή της από το δικαστήριο.

Ωστόσο το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή κρίνοντας ότι η διάταξη για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων αδείας «τυγχάνει ανεφάρμοστη ως αντικείμενη στο Σύνταγμα και τις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, καθόσον στερεί από τους ενάγοντες το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης»!

Οι αξιώσεις για το 2014 έχουν υποκύψει στη διετή παραγραφή όμως οι εργαζόμενοι δικαιώνονται για τις διεκδικήσεις των επόμενων ετών.

Έτσι το δικαστήριο κρίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει το επίδομα αδείας του 2015, το δώρο Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς και τα δώρα κι επιδόματα της επόμενης χρονιάς που αφορούσε η αγωγή.

Συγκεκριμένο υποχρεώνει τον εναγόμενο, τον Δήμο δηλαδή να καταβάλει σε κάθε ενάγοντα το ποσό των 1750 ευρώ και τους ανάλογους τόκους.

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ιωαννίνων είναι πολυσέλιδη και αναφέρεται διεξοδικά στις συνέπειες που έχουν επέλθει για τους εργαζόμενους από τις αιφνίδιες αλλαγές των αποδοχών τους.

«Για την θέσπιση των περικοπών δεν αρκεί η αόριστη επίκληση του σπουδαίου δημόσιου συμφέροντος, αλλά η τεκμηρίωση με την δέουσα σαφήνεια και παράθεση αναλυτικών στοχεύων του λόγου για τον οποίο η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων είναι η μόνη πρόσφορη και αναγκαία λύση για την αποφυγή του κινδύνου χρεωκοπίας της χώρας…. Όμως η περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας, οι οποίες έχουν νομοθετεί σε συνέχεια των νόμων με τους οποίους περικόπηκαν οι αποδοχές των μισθωτών, επιβαρύνουν σωρευτικά την ίδια ομάδα πολιτών και ως εκ τούτου η επιβάρυνση αυτή είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη ιδίως για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης!

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Δημοτική Αρχή. Ωστόσο στις προθέσεις της δεν φαίνεται να είναι η καταβολή των χρημάτων παρά η συνέχιση του δικαστικού αγώνα..
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου