Καθαρισμός αυτιών: Πώς γίνεται σωστά – Ποια σημάδια δείχνουν πρόβλημα | Epirus World

Καθαρισμός αυτιών: Πώς γίνεται σωστά – Ποια σημάδια δείχνουν πρόβλημα

Το καθάρισμα στα αυτιά από το ενοχλητικό κερί είναι μια συνήθεια ρουτίνας, η οποία τις περισσότερες φορές, γίνεται με την χρήση της μπατονέτας. Παρόλα αυτά οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν η αφαίρεση της κυψελίδας, όπως ονομάζεται επιστημονικά το κερί, δεν γίνεται σωστά , μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημίες στην ακοή.

Τι είναι το κερί στα αυτιά

Επιστημονικά ονομάζεται κυψελίδα και δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών.
Όσο και να θέλουμε να το απομακρύνουμε από τα αυτιά μας, το κερί έχει προστατευτικό ρόλο, αφού τα προφυλάσσει από βρομιές, σκόνη και άλλες ακαθαρσίες.
Στην περίπτωση που χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.
Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Πανελλήνιας εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Τότε και μόνον τότε πρέπει να επέμβουμε αφαιρώντας το με μια πετσέτα, ή βαμβάκι.
Στο σημείο αυτό οι ειδικοί επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί τονίζοντας ότι ποτέ δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αυτιά χρησιμοποιώντας τις γνωστές σε όλους μπατονέτες, αφού έτσι είναι δυνατόν να τραυματισθεί σοβαρά το τύμπανο.

Τα ύποπτα σημάδια

Τα ύποπτα σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά και τα αυτιά χρειάζονται άμεσα καθάρισμα είναι:
  • Μείωση της ακοής
  • Αίσθημα ότι το αυτί έχει βουλώσει
  • Πόνος και έντονο βουητό

Πότε να πάτε στο γιατρό

Όταν τα αυτιά παράγουν πολύ κερί θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό γιατρό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Οι πιο συχνοί μέθοδοι καθαρισμού που ακολουθούν οι ειδικοί είναι:
  • Αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο
  • Αναρρόφηση
  • Διακλυσμός, όπου ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω
Στην περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει ο θεράπων γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικές σταγόνες, που βοηθούν στη ρευστοποίηση και, κατ’ επέκταση, στην απομάκρυνση του κεριού.

Εάν επιλέξετε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί στο σπίτι, οι παρακάτω είναι οι πιο ασφαλείς μέθοδοι για να το κάνετε:

Υγρό ύφασμα
Οι μπατονέτες μπορεί να σπρώξουν το κερί βαθύτερα μέσα στο κανάλι του αυτιού. Χρησιμοποιήστε τις μπατονέτες, αλλά μόνο στο εξωτερικό του αυτιού σας ή, ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε απλά να σκουπίσετε την εξωτερική περιοχή και απαλά τις πτυχώσεις του αυτιού με ένα ζεστό, υγρό σφουγγαράκι.
Μαλακτικό για την κυψελίδα
Πολλά φαρμακεία πωλούν σταγόνες για τα αυτιά, οι οποίες μαλακώνουν το κερί. Αυτές οι σταγόνες είναι συνήθως ένα διάλυμα. Μπορεί να περιέχουν:
  • Ορυκτέλαιο
  • Baby oil
  • Γλυκερίνη
  • Οξυζενέ
  • Αλατούχο διάλυμα
Βάλτε τις σταγόνες στο αυτί σας, περιμένετε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια στραγγίξτε και ξεπλύνετε το αυτί σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία.
Σύριγγα
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να καθαρίσετε τ' αυτιά σας, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Σε αυτή τη διαδικασία, θα ξεπλύνετε απαλά το κανάλι του αυτιού, χρησιμοποιώντας νερό, ή ένα αλατούχο διάλυμα. Αυτή η μέθοδος είναι συχνά πιο αποτελεσματική αν χρησιμοποιείτε πρώτα και κάποιο είδος μαλακτικού κεριού 15-30 λεπτά πριν χύσετε το διάλυμα με την σύριγγα στο αυτί.
Είναι καλύτερο να θερμάνετε το διάλυμα στη θερμοκρασία του σώματός σας για να αποφύγετε τυχόν ζαλάδα.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.healthline.com
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου