Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με νίκη για τον Παναθηναϊκό με μαέστρο τον Καλάθη | Epirus World

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με νίκη για τον Παναθηναϊκό με μαέστρο τον Καλάθη

Πάντα μια πρεμιέρα κρύβει εκπλήξεις και παγίδες. Όχι ότι αν νικούσε η ανανεωμένη και δυνατή -φέτος- Μακάμπι θα αποτελούσε έκπληξη, αλλά σίγουρα ο Παναθηναϊκός έχει να καυχιέται για το «κάστρο» του ΟΑΚΑ το οποίο θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν... απόρθητο! H αρχή έγινε. Μπορεί οι Ισραηλινοί να έβαλαν δύσκολα στους «πράσινους» την πρώτη αγωνιστική της EuroLeague, αλλά... το αποτέλεσμα μετράει!
Και ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε! Με τον Νικ Καλάθη να οργανώνει μαεστρικά την ομάδα του όταν και εκεί που έπρεπε με 14 ασίστ (σ.σ. δύο λιγότερες από το ατομικό του ρεκόρ στην διοργάνωση), τον Κιθ Λάνγκφορντ να σημειώνει κρίσιμα καλάθια, τον Θανάση Αντετοκούνμπο να αποτελεί το «κρυφό χαρτί» του Πασκουάλ και τον Ματ Λοτζέσκι να... μεταμορφώνεται στον παλιό, καλό, Λοτζέσκι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έκανε το 1-0.
Βέβαια στο τελευταίο λεπτό παραλίγο να τα... κάνουν θάλασσα έχοντας προηγηθεί με 10 πόντους διαφορά στο 01:27 για το τέλος (87-77). Η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε την ανεξήγητη χαλάρωση του Παναθηναϊκού, μείωσε σε 87-82, είχε την κατοχή στα 30'' αλλά ο Γκιστ με κλέψιμο «καθάρισε» μία και καλή με την υπόθεση της νίκης.
Πλέον στον Παναθηναϊκό στρέφονται ολοκληρωτικά στην «διαβολοβδομάδα» που έρχεται με την διπλή αγωνιστική και τα δύο παιχνίδια με Μπάγερν στο Μόναχο και με Γκραν Κανάρια ξανά στο κλειστό του ΟΑΚΑ! Πάντως η... όρεξη των φίλων του Παναθηναϊκού άνοιξε για τα καλά οι οποίοι ζητούσαν το 7ο για τον Παύλο Γιαννακόπουλο!
Το ματς
Καλύτερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Παναθηναϊκός στο ματς αφού ανάγκασε τον Νέβεν Σπάχια να καλέσει τάιμ άουτ στα 59 (μόλις) δευτερόλεπτα με το σκορ στο 6-0! Παρά τις οδηγίες του τεχνικού της Μακάμπι, η διαφορά έφτασε και τους 11 πόντους στο 3' (13-2) με τον Κιθ Λάνγκφορντ να... σκοράρει από παντού σε εκείνο το διάστημα και τους παίκτες της ισραηλινής ομάδας να τα είχαν εντελώς χαμένα.
Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το «black out» των φιλοξενούμενων όχι μόνο δεν είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά... μεταφέρθηκε στις τάξεις της ελληνικής ομάδας. Με ένα επιμέρους 12-2 και τον Σκότι Ουίλμπεκιν να «οργιάζει» η Μακάμπι μείωσε στον πόντο (15-14 στο 6') και στην ουσία επέστρεψε για τα καλά στο ματς με τη λήξη του δεκαλέπτου (26-24).
Στη συνέχεια όχι μόνο δεν άλλαξε το σκηνικό, αλλά οι φιλοξενούμενοι έβαλαν... πολλά προβλήματα και πολλούς μπελάδες στο κεφάλι του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Ουίλμπεκιν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό (13π. στο α' ημίχρονο με 2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 5 ασίστ!) τόσο «εκτελεστικά» όσο και οργανωτικά, πιάνοντας πολλές φορές στον ύπνο την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ειδικά μέσα στη ρακέτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μακάμπι πήρε 20 πόντους στο πρώτο μισό του αγώνα από το «ζωγραφιστό» με αποτέλεσμα να προηγηθεί και με τέσσερις πόντους (39-43) λίγο πριν από το ημίχρονο (46-45) το οποίο έφερε την υπογραφή του Καλάθη.
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού βρέθηκε κοντά στο double-double από πολύ νωρίς (7π., 8ασ.), σε ένα ημίχρονο όπου και οι δύο ομάδες είχαν πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» μέτρησαν 61,5% στα δίποντα (16/26), 40% στα τρίποντα (4/10), 100% στις βολές (2/2), ενώ είχαν 12 ασίστ και μόλις δύο λάθη. Αντίστοιχα η Μακάμπι πήρε τη μάχη των ριμπάουντ (13-8) ενώ είχε από τη πλευρά της 72,2% στα δίποντα (13/18), 50% στα τρίποντα (5/10), 11 ασίστ αλλά και εννέα λάθη!
Το δημιουργικό κρεσέντο του Καλάθη συνεχίστηκε και στην 3η περίοδο, όπου ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ελέγξει το ματς για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό χάρη σε ένα σερί 7-0 με το οποίο μετέτρεψε το 48-52 σε 55-52. Η Μακάμπι επέστρεψε ξανά με Ούιλμπεκιν και Μπλακ (61-65 στο 28') αλλά ο εξαιρετικός Αντετοκούνμπο μαζί με τον συγκλονιστικό Καλάθη έφεραν εκ νέου τούμπα το παιχνίδι και έκλεισε ο Παναθηναϊκός το ημίχρονο στο +3 (70-67) μετά το τρίποντο του Λάνγκφορντ.
Στην τελευταία περίοδο οι «πράσινοι» βρήκαν τις καλές άμυνες που έψαχναν προκειμένου να πάρουν ολοκληρωτικά τα ηνία του ματς. Όπως και έγινε. Το 61-65 έγινε 75-68 και στη συνέχεια η διαφορά έφτασε και στους 11 πόντους (82-71) πέντε λεπτά πριν από το τέλος. Ο Ματ Λοτζέσκι ήταν εκείνος που υπέγραψε τη νίκη σημειώνοντας καθοριστικούς πόντους στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο.
Τα δεκάλεπτα: 26-24, 46-45, 70-67, 89-84
Πηγή: gazzetta.gr
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου