Τα Γιάννινα και το εργοστάσιο, η Κέρκυρα και τα σκουπίδια… | Epirus World

Τα Γιάννινα και το εργοστάσιο, η Κέρκυρα και τα σκουπίδια…

Την ώρα που η Ήπειρος ετοιμάζεται πυρετωδώς για την δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, η Κέρκυρα βουλιάζει από τα σκουπίδια και αναζητά λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Και μπορεί τις δύο περιοχές να τις χωρίζει στεριά και θάλασσα ωστόσο τα σενάρια για μεταφορά των απορριμμάτων από το νησί των Φαιάκων στην Ήπειρο δίνουν και παίρνουν. Καθοριστικός παράγοντας που τα ευνοεί είναι η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου. Κάτι τέτοιο βολεύει απόλυτα τις τοπικές αρχές της Κέρκυρας, οι οποίες επί μήνες αδυνατούν να λύσουν το δικό τους πρόβλημα και συχνά πυκνά λοξοκοιτάζουν προς την Ήπειρο.

Πριν από μερικούς μήνες οι φορείς της Κέρκυρας είχαν υποβάλλει αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων τους στους ΧΥΤΑ της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, το οποίο είχε απορριφθεί ομόφωνα από τους φορείς διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση κανένας από τους Φορείς δεν έχει σχετική ενημέρωση από τον Δήμο της Κέρκυρας όμως η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου δεν είναι στην δική τους αρμοδιότητα.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, συνεδρίαση στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι δήμαρχοι του Νομού, καθώς ως κεντρικό θέμα έχει τον συντονισμό για την δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου αλλά και αποτίμηση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα γίνει συζήτηση και για το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα, θέμα που ήδη συζητείται μεταξύ των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των απορριμμάτων της Κέρκυρας υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης.

"Η δική μας πρόταση την οποία γνωρίζει ο Δήμαρχος Κέρκυρας είναι να ανακοινωθεί στην Κέρκυρα και να συμφωνηθεί άμεσα η περιοχή όπου θα γίνει ο νέος αυτός χώρος υγειονομικής ταφής. Διότι, δέσμευσή μας είναι ότι η Λευκίμμη θα λειτουργήσει μεταβατικά, μόνο με υπολείμματα, για τρία χρόνια, ώστε να γίνει σε άλλο σημείο ένας νέος υποδειγματικός χώρος υγειονομικής ταφής, ενώ η κοινωνία θα δώσει προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή", υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

Το πρόβλημα στο νησί ωστόσο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η άμεση λύση είναι αυτή που ακόμη αναζητείται…
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου